Előfizetői tartalom

Őrült csapkodás a forint piacán - Most akkor lesz 400-as euró, vagy sem?

Kaszab Balázs
Az elmúlt hetek látványos dollárerősödése igencsak keresztbe tett a feltörekvő piaci devizáknak, különösen a forintnak. Múlt héten már közel 395 forintot is kellett adni egy euróért, majd ezt követően kedd reggelig közel 10 egységet erősödött vissza a magyar deviza, miután kiderült, hogy az Európai Bizottság felszabadíthat 13 milliárd eurónyi kohéziós forrást Magyarországnak. Nem sokkal később azonban a kormány bejelentette, hogy 5,2 százalékra emelik a költségvetés idei hiánycélját, majd ezt követően a dollár erősödésével és az amerikai kötvényhozamok emelkedésével a nemzetközi hangulat tovább romlott, ez pedig a forintra is ismételten nyomást helyezett. Az elmúlt napok kilengéseit követően megnéztük, hogy mennyire lehetnek helyénvalóak a 400 forintos euróval kapcsolatos aggodalmak, és hogy milyenek lehetnek a forint kilátásai az előttünk álló időszakban.

Nagy csapkodások a forint piacán

A szeptember eleji 380 forintos szintekről a hónap végére egészen 395 forintig gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Az augusztusban látottakhoz hasonlóan azonban ezen a szinten ismét erős ellenállásba ütközött az árfolyam, melyet követően az elmúlt napokban egy 10 forintos sávban, 385 és 395 forint között mozgott a jegyzés.

EURHUF

A dolláral szemben egészen a 375 forintos szintekig gyengült a magyar deviza, ezt követően azonban itt is kialakult egy sáv 365 és 375 forint között, abból kiindulva pedig, hogy a dollár tavaly november óta nem volt ilyen erős (az euróhoz viszonyítva, valamint a dollár index jelenlegi értékéből kiindulva), még azt is megállapíthatjuk, hogy

a forint meglehetősen jól tartotta magát az elmúlt napokban.

Miről szól még az elemzés?

  • Rángatják a forintot
  • Mi mozgatja most az árfolyamot?
  • Meddig gyengülhet a hazai fizetőeszköz?
  • Mi várhat ránk az elkövetkezendő időszakban?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái