forint árfolyam
Deviza

Rövid életű lehet a forint ereje, jövőre megint jön a 400 feletti euró

Portfolio
A forint a jövőben várhatóan – a nemzetközi befektetők által igényelt magasabb kockázati prémiummal összhangban – gyengülő pályán marad, korrigálva jelenlegi túlértékeltségét. Ennek fő oka a vonzó kamatkülönbözet fokozatos megszűnése, illetve az EU-s források körüli bizonytalanságok további fennmaradása – olvasható az Egyensúly Intézet most megjelent elemzésében. Az intézet szakemberei szerint jövőre visszatérhet 400 fölé az euró árfolyama, 2025-ben pedig akár a 420-at is megközelítheti.

Az infláció fokozatos mérséklődése lehetővé teszi a jegybank számára, hogy fokozatosan csökkentse az irányadó kamatot, a forint sérülékenysége azonban csak óvatos kamatvágásokat tesz lehetővé – olvasható az Egyensúly Intézet friss elemzésében. A csökkenő infláció és a magasan tartott alapkamat következtében a reálkamat szintje 2015 után először 2023 második negyedévében érkezett pozitív tartományba. Az MNB az elmúlt hónapokban többször hangsúlyozta, hogy a pozitív reálkamat tartósan fennmaradhat, támogatva a forintot.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Mindemellett az MNB egy 2023. júliusi tanulmányában1 kifejtette, hogy a megváltozott gazdasági környezetben a forint gyengülésének nincs gazdaságélénkítő hatása, miközben a korábbiaknál fokozottabban hat az infláció erősödésére.

Ez éles irányváltásként is értelmezhető, amennyiben arra utal, hogy az MNB a jövőben fokozottabb figyelmet fog szentelni az árfolyam stabilitásának fenntartására.

Mindezek alapján az Egyensúly Intézet a kamatcsökkentési ciklus eddigi ütemének lassulására számít: az idei év végéig a kamat 11,5 százalékra, majd 2024 végére 8 százalékra, 2025 végére pedig 6 százalékra csökkenhet.

A forint leértékelődése nagy valószínűséggel folytatódni fog, de az elmúlt években látott dinamikához képest visszafogottabb marad – teszik hozzá.

A 2022 végén tapasztalt mélypontot követően a forint euróhoz viszonyított árfolyama dinamikus erősödést követően a 380–390 forintos sávban stabilizálódott, az árszínvonal ezzel párhuzamos növekedése pedig jelentős reálfelértékelődéshez vezetett.

Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint a forint jelenleg túlértékelt: a reálárfolyam az egyensúlyi szint felett helyezkedik el, ami rontja az exportőrök és a fogyasztók helyzetét, így hűti a gazdaságot és segíti a dezinflációt.

A forint a jövőben várhatóan – a nemzetközi befektetők által igényelt magasabb kockázati prémiummal összhangban – gyengülő pályán marad, korrigálva jelenlegi túlértékeltségét. Ennek fő oka a vonzó kamatkülönbözet fokozatos megszűnése, illetve az EU-s források körüli bizonytalanságok további fennmaradása. A leértékelődés azonban továbbra is mérsékelt lesz, mivel a bejelentett nagy volumenű közvetlen külföldi befektetések és az ezek nyomán is fellendülő export biztosítja a kellő devizabeáramlást.

Az euró átlagos árfolyama 2024-ben várhatóan a 393–403, 2025-ben pedig a 406–419 forintos sávban lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images

prima primissima 2023
bika
Megvan, mikor kapják meg a kormány ajándékát a nyugdíjasok
Reuters-forrásmegjelelölés-ukran-katona-gyakorlat-orosz-ukran-haboru2
X twitter Elon Musk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benézett tegnap 317 alá a forint, de még korai lenne örülni