forint árfolyam
Deviza

Mi vár a forintra 2024-ben? Optimista előrejelzés érkezett

Beke Károly
Az uniós forrásokról várható megegyezés farvizén kismértékben erősödhet a forint 2024-ben, így a jövő év végére 370-ig eshet az euró jegyzése – olvasható az ING Bank friss elemzésében. A magyar devizát segítheti a régió legmagasabb visszatekintő reálkamata is a következő hónapokban.
A forint 2024-es kilátásairól is szó lesz a Portfolio következő klubján, melyen előfizetőként ingyenesen vehet részt. Tartson velünk!

Közeleg a megállapodás az EU-pénzekről

Elnézve a forint helyzetét, az lehet az érzésünk, hogy voltunk már ezen a ponton, amikor 2022 végén az Európai Bizottság és a magyar kormány hosszas huzavona után megállapodott, ami a forint kilátásait is javította – véli friss elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Azóta eltelt egy év, de a jogállamisági eljárás keretében nem láttunk sok pozitívumot. Azonban közel lehet az „igazság pillanata”, bár a javulás fájdalmasan lassúnak tűnik.

Jelenleg egyik félnek sincs B-terve, ezért november végén vagy december elején létrejöhet egy részleges megállapodás Budapest és Brüsszel között

- véli Virovácz.

Az elemző szerint egy ilyen részleges megegyezés a 13 milliárd eurónyi blokkolt kohéziós forrás jelentős részét felszabadíthatja. Ez pedig jelentős és tartós támaszt nyújthat a forintnak.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A pozitív reálkamat is a forint mellett szól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kapcsán az ING elemzője arra számít, hogy a következő hónapokban is folytatódik majd az alapkamat fokozatos mérséklése. Ez rövidtávon 350 bázispont feletti pozitív visszatekintő reálkamatot eredményezhet. Később a dezinfláció lassulásával a jegybank olyan mértékben módosíthat a kamatcsökkentés mértékén, hogy legalább a 200 bázispontos visszatekintő reálkamatot fenntartsa.

Az ING előrejelzése szerint az infláció 5 százalék körül ingadozhat 2024-ben, a fentiek alapján Virovácz arra számít, hogy

valamikor a nyári hónapokban elérheti a 7 százalékot az alapkamat, majd az év végéig azon a szinten maradhat. Ha pedig ez megvalósul, akkor a régió legmagasabb reálkamata és kamatkülönbözete (carry) is támogathatja a forint erősödését.

A fizetési mérleg egyenlege is meggyógyul

Tavaly a forint egyik nagy hátránya a magyar fizetési mérleg egyenlege volt, mely az elszálló energiaárak miatt több mint 8 százalékos GDP-arányos hiányt mutatott. Idén azonban a világpiaci energiaára bezuhantak, miközben a belső kereslet esése az importot is jelentősen visszavetette. Ezek eredménye pedig folyamatos külkereskedelmi többlet volt, illetve a második negyedévben már a folyó fizetési mérleg egyenlege is többletes volt.

Az ING szerint a 2024-es kilátások még pozitívabbak, akár a GDP egy százalékát is elérheti a külső finanszírozási képességünk. Ennek oka, hogy a lejáró energiaszerződések helyett alacsonyabb áron kötnek újakat, illetve új ipari kapacitások kezdenek termelni, melyek az exportot támogathatják.

A fenti tényezők hatására összességében a bank szakemberei a forint mérsékelt erősödésére számítanak. Szerintük 2024 közepére akár 365-ig is erősödhet a forint, vagyis könnyen tesztelheti az idén nyár elején látott szinteket, majd a jövő évet 370 körül zárhatja az euróval szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images

egyetem phd doktorandusz
bull bear tőzsde
gyogyszerek
Mazsaroff_Kata Colliers_2023
Venezuela népszavazás Guyana
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Benézett tegnap 317 alá a forint, de még korai lenne örülni