Előfizetői tartalom

Kibukott, hogy kézi vezérléssel, teljes titokban menti Kína a jüant

Váratlan lépésként a nagy állami tulajdonú kínai bankok a héten aktívan vásárolták a jüant, ami bennfentes források szerint hozzájárult a kínai deviza gyors felemelkedéséhez a gyengülő amerikai dollárral szemben. Ezek a bankok, amelyek hagyományosan dolláreladók, hogy ellensúlyozni tudták a normál esetben a jüan csökkenését kiváltó piaci hatásokat. Az érintett piaci, de állami irányítású bankok a héten folytatták a jüanvásárlást, még akkor is, amikor a deviza az elmúlt héten 2%-ot erősödött, és elérte a 7,13-as árfolyamot a dollárral szemben, ami közel négy hónapja a legmagasabb árfolyam – számolt be a Reuters.

A piaci források szerint az állami bankok – amelyek valószínűleg a kínai monetáris hatóságok nevében, vagy helyett járnak el –, a swap- és azonnali piaci tevékenységek szokásos kombinációját alkalmazták, hogy mesterségesen erősítsék a jüant. Ennek során a kínai devizát cseréltek dollárra az országon belüli swappiacon, majd ezt követően eladták ezeket a dollárokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés