jüan dollár tartalékvaluta világkereskedelem
Deviza

Kibukott, hogy kézi vezérléssel, teljes titokban menti Kína a jüant

Szabó Dániel
Váratlan lépésként a nagy állami tulajdonú kínai bankok a héten aktívan vásárolták a jüant, ami bennfentes források szerint hozzájárult a kínai deviza gyors felemelkedéséhez a gyengülő amerikai dollárral szemben. Ezek a bankok, amelyek hagyományosan dolláreladók, hogy ellensúlyozni tudták a normál esetben a jüan csökkenését kiváltó piaci hatásokat. Az érintett piaci, de állami irányítású bankok a héten folytatták a jüanvásárlást, még akkor is, amikor a deviza az elmúlt héten 2%-ot erősödött, és elérte a 7,13-as árfolyamot a dollárral szemben, ami közel négy hónapja a legmagasabb árfolyam – számolt be a Reuters.

A piaci források szerint az állami bankok – amelyek valószínűleg a kínai monetáris hatóságok nevében, vagy helyett járnak el –, a swap- és azonnali piaci tevékenységek szokásos kombinációját alkalmazták, hogy mesterségesen erősítsék a jüant. Ennek során a kínai devizát cseréltek dollárra az országon belüli swappiacon, majd ezt követően eladták ezeket a dollárokat az azonnali devizapiacon.

Az akció egybeesik a dollár jelentősebb gyengülésével: a dollárindex novemberben több mint 3%-kal csökkent.

Piaci elemzők úgy vélik, hogy az állami bankok megpróbálhatják felgyorsítani a jüan erősödését, esetleg azért, hogy az exportőröket arra ösztönözzék, hogy több devizabevételt váltsanak jüanná. A közelmúltbeli emelkedés ellenére a kínai valuta még mindig több mint 3%-kal gyengébb a dollárral szemben az év során. Az állami bankok dolláreladásai miatt a kínai belföldi spot jüan rövid időre 7,1296 dollár/dollár árfolyamot ért el, ami négy hónap óta először haladta meg a napi hivatalos irányadó árfolyamot.

A bankok akciói mellett a Kínai Népbank (PBOC) a héten folyamatosan csökkentette a dollár-jüan napi rögzítési árfolyamát, kedden 3,5 hónapos mélyponton, 7,1406/dolláron állapítva meg azt. Elemzők ezeket a lépéseket a kedvező külső gazdasági környezetre való tekintettel az irányadó kamatcsökkentés lehetséges előkészületeként értelmezik.

Ugyanakkor továbbra is fennállnak az újabb monetáris politikai ösztönzés szükségességével kapcsolatos aggodalmak, mivel a további monetáris lazítás a jelentős kamatkülönbségek miatt lefelé irányuló nyomást gyakorolhat a kínai valutára. Ráadásul a kínai állami fiskális ösztönzésre kis mozgástere maradt már csak Pekingnek, miközben a fogyasztás és az ingatlanpiac is továbblassul az országban.

Címlapkép forrása: Getty Images

otp bankfiók belső és külső képek, logó
ray dalio usa hedge fund amerikai elnökválasztás 2024
Több mint fél éve nem volt ilyen gyenge a forint
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Több mint fél éve nem volt ilyen gyenge a forint