Előfizetői tartalom

Pesszimista jóslat érkezett: átmeneti fellélegzés után csak idő kérdése az újra 400 feletti euróárfolyam

Portfolio
Hosszabb távon folytatódhat a forint alulteljesítése a kelet-közép-európai régióban, de 2024 első felében kitarthat a jelenlegi mérsékelt erősödés – olvasható a Commerzbank friss elemzésében. A pénzintézet szakemberei szerint jövő év végére 410-ig gyengülhet a magyar deviza, majd a negatív trend 2025-ben is folytatódhat.

Folytatódhat a forint alulteljesítése a régiós versenytársakhoz képest, miközben rövidtávon mérsékelt erősödést láthatunk 2024 első felében, amikor az infláció érezhetően csökken – olvasható a Commerzbank friss elemzésében. Középtávon a bank szakemberei szerint kockázatos, hogy a magyar maginfláció a régiós országok szintje felett marad, miközben az euró ismét gyengülésnek indulhat a dollárral szemben, ami szintén kedvezőtlen lenne a magyar deviza szempontjából.

A Commerzbank elemzése az elmúlt három év trendjét vizsgálja, ebben az időszakban a forint Kelet-Közép-Európában a legnagyobb gyengülést mutatta. A magyar deviza nagyjából 5 százalékot veszített az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 3,2 százalékkal erősödött, a cseh korona pedig 7,6 százalékkal értékelődött fel.

ftrelatív231129

A bank elemzői szerint ennek a hosszútávú tendenciának három fő oka volt:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés