Előfizetői tartalom

Kitart a forint ereje vagy 2024-ben újra jön a 400 feletti euró?

A 2023-as év nagy része a forint erősödéséről szólt, hiszen csak tavasszal, az amerikai bankcsődök idején érintette meg a 400-as szintet az euró jegyzése. Kérdés, merre mehet innen a magyar deviza jövőre, az elemzők inkább a mérsékelt gyengülésre fogadnának, de így sem biztos, hogy látunk majd négyessel kezdődő euróárfolyamot.

A stabilitás volt az igazi érték 2023-ban

Érezhető erősödéssel zárhatja a forint a 2023-as évet az euróval szemben, az ünnepek előttig kicsit több mint 4 százalékkal értékelődött fel az év eleje óta a magyar deviza. Ezzel a régióban átlagosnak mondható a magyar fizetőeszköz teljesítménye, hiszen miközben a lengyel zloty 7,5 százalékkal erősödött, a cseh korona 1,5 százalékos gyengülést mutatott.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Év közben sokszor foglalkoztunk abban, milyen tényezők mozgatták a forint árfolyamát:

  • A tavaly ősszel extrém magasra, 18 százalékra emelt irányadó kamat egészen májusig folyamatosan segített, de még az év végén is lényegesen magasabb a magyar kamatszint, mint a régiós országokban.
  • A magyar gazdaság fundamentumai közül a legnagyobb mértékben a külső finanszírozási képesség javult idén, hiszen a folyó fizetési mérleg egyenlege idén akár enyhe többletet is mutathat, amivel teljes egészében ledolgozhatja a 2022-es több mint 8 százalékos deficitet. Márpedig a devizapiac szempontjából éppen a finanszírozási képesség az egyik kiemelten figyelt mutató.
  • A nemzetközi hangulat is az év nagy részében támogatta a forintot, hiszen a 2023-as év a dollár gyengüléséről szólt, az amerikai deviza mintegy 2,7 százalékkal értékelődött le az euróval szemben. Ez pedig hagyományosan jó hír a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő piaci eszközök, így például a forint szempontjából.

Jövőre megint jöhet a 400 feletti euróárfolyam?

Persze a 2023-as év teljesítményénél talán fontosabb kérdés, mire lehet számítani jövőre a forinttól, ezért a Portfolio szokás szerint megkérdezte az elemzőket, mire számítanak 2024-ben a devizapiacon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés