Meglódult a dollár Jerome Powell szavaira
Deviza

Meglódult a dollár Jerome Powell szavaira

Portfolio
Az, hogy letett a kormány a hitelek referenciakamatának megváltoztatásáról, illetve a vártnál kisebb kamatemelést hajtott végre az MNB kedd reggel óta jelentős forinterősödést váltott ki. Erre tett még rá egy lapáttal szerdán a holnapi EU-csúccsal kapcsolatos híráramlás, amely azt sugallta, hogy a súlyos feszültségek mellett lehet közeledés a magyar kormány és a többi tagállam között az ukrajnai csomag ügyében, igaz ma estig még nem volt konkrét megállapodás. Mindezek nyomán, és a dollár nemzetközi piaci gyengülése mellett a forint szerda kora estére 384 alá bukott az euróval, illetve 353 körülig a dollárral szemben. Ma este megtörtént a Fed kamatemelése, ami eddig nem hozott nagy mozgást, de Jerome Powell hamarosan kezdődő sajtótájékoztatója változtathat ezen.
Megosztás

Újra erősödik a dollár

A jegybankelnök óvatos szavait követően újra fellendült a dollár árfolyama, de csak korlátozott mozgás tapasztalható.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Fordulat a dollár árfolyamában: gyengülni kezdett Jerome Powell szavaira

A korábbi erősödést követően az amerikai jegybank elnökének szavai után gyengülni kezdett a dollár. Ez azért lehet, mert a piac lazának értelmezi a jegybankelnök - egyébként kifejezetten defenzív - szavait.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Megosztás

Nincs nagy mozgás a Fed döntésére

A jegybank nem változtatott az irányadó kamaton, és a közlemény is eléggé semmitmondóra sikerült, ennek megfelelően a reakció sem túl nagy. A dollár kissé erősödött a (kissé) szigorú üzenetekre, de nincs nagy mozgás. Jerome Powell elnök 20:30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján persze még megmozgathatja a piacokat.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Megosztás

Itt a Fed idei első kamatdöntése!

Az amerikai jegybank közzétette kamatdöntéséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a Fed nem változtatott az irányadó kamaton. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót. Az eseményről ebben a cikkben tudósítunk.

Itt a Fed idei első kamatdöntése!
Megosztás

Stagnál a dollár

Kivárnak a befektetők a fél óra múlva esedékes kamatdöntés előtt, a dollár a tegnapi szinten jár az euróval szemben. 1,084-nél jár a jegyzés.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Már 384 alatt az euró

A kora esti kereskedésben is kitartott a forint lendülete, az euró jegyzései kissé 384 alatt járnak jelenleg, a dolláré 353,5 körül. Ez azt jelenti, hogy tegnap reggel óta jelentős forinterősödés történt az előző posztunkban jelzett tényezők hatására. A holnapi rendkívüli EU-csúcs előtti állam- és kormányfői vacsora a következő órákban kezdődik, így érdemes a Fed-döntés mellett erre is figyelni, ha kiderül róla valami.

hufdu240131
usdhufdu240131
Megosztás

Rég nem volt ekkora támadás alatt a forint, ezért nem lehetett bátrabb az MNB

Régóta nem látott támadásba lendültek az utóbbi napokban a forint ellen a befektetők – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos ábrakészletéből. Egyértelműen ez indokolta azt, hogy a jegybank a várakozásokkal és a korábbi kommunikációjával ellentétben mégsem gyorsított a kamatvágások tempóján. Kérdés, meddig tarthat ki a magyar deviza most kapott lendülete, hiszen az MNB-n kívül álló tényezők tartogathatnak még izgalmakat.

Rég nem volt ekkora támadás alatt a forint, ezért nem lehetett bátrabb az MNB
Megosztás

Esik a dollár, most ez is jól jön a forintnak

A várt alatti német inflációs adat, illetve a vártnál gyengébb amerikai ADP foglalkoztatottsági adat együtt euróerősödést, illetve dollárgyengülést váltott ki (az EURUSD 1,0870-ig emelkedett), és ez is jól jön most a forintnak amellett, hogy Brüsszelből első ránézésre kedvezőnek tűnő hírek (új kompromisszumos ajánlatot adtak a magyar kormánynak, de valójában ez is patthelyzetet jelent, és elindult a "szőnyegbombázás" füstgránátokkal) érkeztek. A forint erősödését táplálhatja az is, hogy tegnap az MNB az óvatosság jegyében csak 75 bázisponttal vágta a kamatot, illetve hétfőn a nemzetgazdasági tárca bejelentette, hogy elállt a hitelkamatok esetén a referenciakamat lecserélésének tervétől (amelyre múlt héten érdemben gyengült a forint). Mindezek mellett a rövid távú emelkedő trendvonal is letört az EURHUF-ban, ez is segíti most a forint erőösdését, így a tegnap reggel mág 390,5 körüli euróárfolyam motanra 384 alá bukott.

hufdu384jobb24131
Megosztás

Patthelyzet a magyar kormány és az EU között: nincs alku az ukrajnai programról

A szerdai brüsszeli nagyköveti ülésen a magyar kormány képviselője továbbra is azt jelezte, hogy ragaszkodik Magyarország az évenkénti vétó lehetőségéhez az ukrajnai 50 milliárdos finanszírozási csomagnál, de ezt több más tagállam továbbra sem fogadja el, így egyelőre nincs megállapodás, ha pedig a holnapi EU-csúcson sem lesz, akkor a többi 26 tagállam megkerüli Magyarországot, hogy tovább léphessen az ügyben – derült ki a Reuters és a Financial Times szerdai egybehangzó értesüléseiből. Közben Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt jelezte az ATV tudósítása szerint egy konferencia keretében, hogy tárgyalnak, és a kormányfő tegnapi nyilatkozata az irányadó (évenkénti egyhangú döntéshozatalt akar Ukrajna ügyében), egyéb forrásokra hivatkozva azt írta a csatorna oldala, hogy "a tárgyalási pozíciók még nyitottak", több elem is "mozog". Külön saját helyzetelemző cikkünk saját háttérinformációkkal itt érhető el.

Patthelyzet a magyar kormány és az EU között: nincs alku az ukrajnai programról
Megosztás

Az EU-ban elindult a magyar kormány szőnyegbombázása, egyelőre füstgránátokkal

Az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozója előtt újabb és újabb ötletek, tervkezdemények jelentek meg, hogy törnék meg Magyarországot. Az Orbán Viktor vezette kormány ugyanis egyelőre azt ígéri, hogy megvétózza az uniós költségvetés közel 100 milliárd eurós felülvizsgálatát, amely erős frusztrációt váltott ki Brüsszelben és a tagállamok egy egyre szélesebb körében. A Portfolio-nak nyilatkozó diplomaták, uniós tisztviselők szerint most már nem az EU-s intézmények a legtöbb híresztelés forrásai, hanem a többi uniós ország játszmázása vált látványossá. Forrásaink szerint a többféle, egymástól független tervekben egyetlen közös üzenet van: „elfogyott a türelem”. A bevethető opciók fájdalmasak: az Európai Tanács soros elnökségének elvétele, a források újbóli felfüggesztésére tett kísérletek, de még a közös elítélő nyilatkozat is nagyot üthet a kormányon.

Az EU-ban elindult a magyar kormány szőnyegbombázása, egyelőre füstgránátokkal
Megosztás

Megy tovább a forint, már 384 közelében az euró

A kora délutáni kereskedésben is folytatódik a forint erősödése: az euró jegyzései az imént 384 közelébe buktak, ami egyhetes forintcsúcsot jelent. A dollár közben kicsit gyengült az euróval szemben 1,0840-ig, így a dollár/forint még meredekebben süllyed: a jegyzések már 354,4 körül járnak a bankközi piacon. Amint az alábbi grafikonokon látszik: mindkét devizapárban letört a rövid távú emelkedő trendvonal, ami további forinterősödést generálhatott.

hufdu384240131
usdhufdel240131
Megosztás

Elakadt a forinterősödés a FT-s értesülés után

A délelőtti hullámszerű forinterősödés összefügghetett azzal, hogy az FT értesülései szerint ajánlatot tett az EU a magyar kormánynak az ukrajnai program kapcsán. Amint azonban megírtuk: ez nem valódi ajánlat, Orbán Viktor kormányfő tegnapi követelését nem elégíti ki, így kétséges, hogy ebből lesz-e tényleges megállapodás. Ez is szerepet játszhat abban, hogy a forint erősödése elakadt a 385-ös zónában az euróval szemben, illetve az is, hogy az előző posztunkban jelzett támasz zóna itt húzódik.

hufdel240131
Megosztás

Besült a mai kincstárjegy aukció

Ma az Államadósság Kezelő Központ 6 hónapos lejáratú állampapírt kínált fel a szokásos aukciós rendszerében, és a meghirdetett 30 milliárd forintnyi keretre mindössze 21,6 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, így az ÁKK 15,5 milliárdra vágta az elfogadott mennyiséget.

Besült a mai kincstárjegy aukció
Megosztás

Ugrik a forint, 385-nél az euró

Folytatódik a forint hullámszerű erősödése a szerda délelőtti kereskedésben: az euró jegyzései 385 közelébe ereszkedtek, noha kora reggel még 386,5 körül járt az árfolyam, illetve tegnap reggel még 390 felett is megfordult átmenetileg. A 385-ös zóna rövid távú támasznak számít.

hufdelelott385
Megosztás

Erősödik a forint, egyre távolabb a 390-es euró

A szerda reggeli kereskedésben erősödni kezdett a forint: az euró jegyzései 386 alá buktak, és a következő rövid távú támasz 385 körül látszik az árfolyamban (emelkedő trendvonal, támasz). A ma napközbeni makroadatok (német infláció, amerikai ADP foglalkoztatási adat), az esti Fed kamatdöntés, illetve a rendkívüli EU-csúcs mind lényeges lehet a forint szempontjából. A legutóbbi hírek szerint a magyar kompromisszumosnak mondott ajánlatot lesöpörték Brüsszelben és egyelőre feloldhatatlannak látszik az ellentét, így nagy kérdés, hogy ez milyen eredményre vezet az EU-csúcson, és annak milyen következő lépései lesznek.

hufreggtrend240131

A forint a dollárral szemben 356,5-ig visszaerősödött, itt 356 körül látszik a rövid távú támasz (trendvonal).

usdhuftrend240131
maimakro240131
Megosztás

Megmentette az MNB a szakadéktól a forintot, de a dollár még bekavarhat

Szerda reggel 386,45-nél járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett a kedd esti árfolyamhoz képest. Tegnap éles fordulatot vett a forint, hiszen délután a 390-es szinttől fordult vissza az utóbbi hetek gyengélkedése után. Ezzel sokat ledolgozott az alulteljesítéséből, az év elejéhez viszonyítva most 0,9 százalékos gyengülésben van, miközben a régióban a lengyel és a cseh deviza is 0,3 százalékot veszített egy hónap alatt.

Pedig tegnap még úgy nézett ki, hogy akár január legrosszabb teljesítménye is lehet a forinté a világon, azonban délután az MNB Monetáris Tanácsa meglepetésre csak 75 bázisponttal csökkentette a kamatot, miközben az elemzők többsége 100 bázispontos vágásra számított. Vagyis elsősorban a forint gyengülése miatt a jegybank a vártnál óvatosabb volt, ez segített is a jelek szerint a magyar devizán.

Már csak az a kérdés, meddig tart ki ez a hatás, hiszen a nemzetközi piacon napok óta a dollár erősödése felé hajlik a trend, ami a forint szempontjából kedvezőtlen lenne, ha így maradna. A legfontosabb új információ a Fed ma esti kamatdöntése után hangozhat el, akkor akár hevesebb kilengések is jöhetnek a devizapiacon. Emellett a délután megjelenő német inflációs adatra és az amerikai ADP munkaerőpiaci indexre lehet érdemes figyelni. A dollárral szemben most 357,3 körül járunk, míg az angol font 452,8 forintba kerül.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A régióban a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel is minimálisan mozdult egyelőre a dollárral szemben.

A dollár ma reggel is inkább az erősödés felé hajlik, az euró-dollár jegyzés 0,2 százalékkal esett vissza tegnap estéhez képest, így 1,082 körül jár most. Ahogy említettük, napközben lesznek lényeges makroadatok, este pedig a Fed döntése és kommunikációja hozhat kilengéseket. A japán jen 0,1 százalékkal, az angol font pedig 0,2 százalékkal gyengült az amerikai devizával szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Temetés: készülj fel előre

Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt. Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak

Via Credit

A projekt megkezdése és igazolása

A projekt megkezdéséről a pályázati felhívásokban, valamint a Miniszterelnökség által kiadott általános útmutatóban találhatunk információkat. Most a Miniszterelnökség által, a 2021-202

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!