Előfizetői tartalom

Most dől el a forint sorsa - Meddig tarthat még az erősödés?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal. A hét elején még azt figyelhettük, hogy képes lesz-e áttörni a 390-es szintet az euró, az elmúlt napokban azonban képes volt erősödni a forint. Jövő héten ráadásul kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, a vártnál kedvezőbb inflációs adatok miatt pedig akár nagyobb mértékben is vághat a jegybank. Izgalmas napok előtt állunk a forint piacán, éppen ezért megnéztük, hogy meddig tarthat még az erősödés.

Eljött a fordulat

A februárban látott erőteljes gyengülés után lenyugodni látszanak a kedélyek a forint piacán. A hét elején még közel 390 forintot kellett adni egy euróért, azóta azonban már több közel 3 egységgel távolodott el a jegyzés a fontos szinttől.

euró

A dollárral szemben még szembetűnőbb az erősödés: múlt héten már közel négyhavi mélyponton is járt a kurzus, innen azonban már közel 7 egységet erősödött vissza a forint, egészen a 356-os szintig.

usdhuf

Mi áll a háttérben?

Feltörekvő piaci deviza révén nagy mértékben befolyásolja a forint piacán a dollár is. Ugyan a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok következtében már borítékolható, hogy a vártnál később kezdheti el a kamatcsökkentést a Federal Reserve (emellett pedig várhatóan az Európai Központi Bank is), de az elmúlt másfél hónapban látott dollárerősödéssel úgy tűnik, hogy ezt már beárazták a piaci szereplők.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Eljött a fordulat a forint piacán
  • Minek köszönhető az erősödés?
  • Meddig tarthat a lendület?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés