Előfizetői tartalom

Közel a 400 forintos euró - Mit tehet a kormány és az MNB?

Közel egy éve nem volt olyan gyenge a forint, mint most. Ezért érdemes áttekinteni, hogy milyen külső és belső tényezők mozgatják az árfolyamot. A következő időszakban kulcsfontosságúak lesznek a kormányzati gazdaságpolitikai lépések, a jegybanki kamatpolitikája, illetve a jegybank és a kormány közötti, valamint a kormány és az EU intézményei közötti kapcsolat minősége.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A forint euróval szembeni árfolyama kibillent a korábbi 370-390 közötti kereskedési sávból. Ha sikerül beazonosítani ennek az okait, akkor a kérdés már csak az, hogy ebből milyen következtetést lehet levonni a forint idei árfolyampályájára. Nézzük először azt, hogy milyen hírek hatottak a forintra az elmúlt hetekben! A hírek természete, illetve vonatkozási pontjai alapján három fő halmaz képezhető:

  1. külső - Magyarországtól független - hírek;
  2. hazai gazdasági hírek;
  3. hírek a hazai gazdaságpolitikáról/politikáról.

A külső híreket célszerű most itt leszűkíteni azokra, amelyek az euró/dollár árfolyammozgására hatással lehetnek. Mit láttunk? Február közepéig egy jelentősebb dollár-erősödés történt, majd ennek némi korrekciója.

Egyéves mélypont közelében a forint

  • Milyen tényezők gyengítik a forintot?
  • Mikor lehet 400 az EURHUF?
  • Hogyan hat a forintra a gazdaságpolitika?
  • Mi stabilizálhatja a forintot?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés