Előfizetői tartalom

A forint helyzete (még) nem kritikus, de aggasztó

A forintot elemző írásokból és előrejelzésekből mostanában aligha szenvedtünk hiányt. Én sem birtoklom a Szent Grált, de mégis úgy gondolom, valamit mégis csak hozzá tudok tenni a nagyképhez, hogy megértsük, mi is zajlik most. Illetve rávilágítanék arra is, hogy bármit is tettünk eddig a forint stabilizálása érdekében, az csak tüneti kezelés volt. A megoldások pedig amennyire egyszerűek, annyira elképzelhetetlenek is.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A befektetői reakciók aszimmetrikussá váltak

Az idei évnek úgy szaladtunk neki, hogy vártuk a váratlant. Az elmúlt évek fekete hattyúi után valahogy senki nem lepődött volna meg egy újabb sokkszerű eseményen. Persze nem állítom, hogy nem lesz még ilyen, hiszen fiatal még az év. Ugyanakkor a tavalyi év őszén kirobbant izraeli háború, valamint a vörös-tengeri konfliktus végül nem eszkalálódott. Bármennyire szomorú is ezt kimondani, a piaci befektetők számára az orosz-ukrán háború is már csak háttérzaj. Szépen lassan mindenki megedződött ezeken a híreken. Aztán szerencsénkre a tajvani választások kimenetele sem úgy alakult végül, ami kirobbantott volna egy újabb háborút. Mindez azt jelenti, hogy bár a geopolitikai konfliktusból továbbra sincs hiány, minden esetben látszólagos „nyugvópontra” kerültünk.

Ebben a meglehetősen kedvező (ám illuzórikus) világgazdasági befektetői környezetben sikerült a forintnak az euróval szemben 3,6 százalékot gyengülnie idén.

Sokat esett a forint, közel a 400-as euró

  • Milyen árfolyam várható a következő időszakban?
  • Mik a főbb problémák a magyar gazdasággal?
  • Miért éri meg a befektetőknek a forint esésére fogadni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés