Euróbevezetés: nagy volt az akarás, egyelőre kudarc és késés a vége
Deviza

Euróbevezetés: nagy volt az akarás, egyelőre kudarc és késés a vége

Portfolio
Egyre valószínűbb, hogy mégsem vezeti be az eurót 2025. január 1-jén Bulgária: még mindig nem teljesültek a valutaövezeti tagság kritériumai. Elemzők szerint az inflációs követelménynek biztosan nem felelnek meg.

Úgy tűnik, hogy Bulgária jövő év elejére tervezett euróövezeti csatlakozás tovább késlekhet, mivel az ország egyelőre nem tudta teljesíteni a valutaváltáshoz szükséges kritériumokat – közölte a pénzügyminiszter, Asszen Vaszilev a Bloomberg szerint. Felvázolta, hogy Bulgária rendkívüli értékelő jelentést kíván kérni az Európai Központi Banktól, amint teljesíti a kritériumokat. Ez arra utal, hogy a jövő év márciusi vagy júliusi kezdési időpont is elképzelhető a tervezett 2025. január 1-i csatlakozás helyett.

Bulgária útját az euró bevezetése felé a politikai instabilitás jellemezte, az egymást követő törékeny koalíciók és ideiglenes kormányok egymást akadályozták az ügyben. Az ukrajnai konfliktusból és az európai energiaválságból eredő kihívások tovább nehezítették, hogy teljesítsék az inflációs kritériumot. Eszerint az inflációs ráta legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam inflációs rátáját az újonnan csatlakozóknál.

Az ING elemzése szerint a közeljövő inflációs nyomása ugyan a nyárig mérséklődhet, majd az év vége felé újra begyorsulhat, és 2025-ben valamivel 4,0% felett maradhat. Az előrejelzések szerint az év végi inflációs ráta 3,8% lesz a folyó évben és 4,1% az azt követő évben.

Ráadásul az ING szerint az euró hivatalos bevezetésének időpontjához közeledve az esetleges áremelésekkel kapcsolatos aggodalmak is felmerülnek. Bár az olyan intézkedések, mint a leva régóta fennálló, az euróhoz való kötése és a kötelező kettős árképzés az üzletekben mérsékelhetik az áremelkedést, a drágulás – és így az infláció – általános felgyorsulása és a magasabb adók felbátoríthatnak egyes cégeket az árak felfelé történő módosítására.

Annak ellenére, hogy a bolgár kormányok következetesen kiálltak az euró bevezetésének előnyei mellett, mint például az életszínvonal emelkedése, a bolgárok széles körben szkeptikusak voltak az esetleges áremelkedésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

A bolgár leva 1997 óta az euróhoz van kötve, ami a hiperinflációs válság kezelésére bevezetett valutatanácsi megállapodás alapját képezi.

Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke nemrégiben optimistán nyilatkozott Bulgária 2025-ös euróbevezetésével kapcsolatban. Hangsúlyozta azonban, hogy a döntés végső soron a bolgár kormányon múlik, hogy kér-e további gazdasági értékelést.

Mindezek közepette Bulgáriában továbbra is komoly a politikai bizonytalanság: a kormánykoalíció két fő pártja nem tud megegyezni a kabinettagok kinevezéséről. Rumen Radev elnök egy hetet adott Bojko Boriszov volt miniszterelnök pártjának az új kormány megalakítására, ami meghatározhatja, hogy a folyamatban lévő reformok és az euró bevezetésére irányuló erőfeszítések folytatódnak-e, vagy az országban alig több mint két év alatt a hatodik választást rendezhetik meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
készpénz