Öthetes csúcsra ugrott a forint, aztán visszafordult

Portfolio
Szerdán megtört az euróval szemben az év eleje óta tartó forintgyengülési trend, és így csütörtökön is jó napja volt a magyar fizetőeszköznek, igaz segített ebben az is, hogy közben a dollár is gyengült. A forint délutánra 391 alá bukott az euróval szemben, ez öthetes forintcsúcsot jelent, de itt elakadt a menetelés egy technikai ok miatt. Aztán este a nemzetközi pénz- és tőkepiaci mozgások mellett a forint is gyengült 392-ig, feltehetően az Amerika felőli izraeli komoly figyelmeztetés volt a fő kiváltó ok.

A forint is megbillent este

Az amerikai részvénypiacok esésével, a dollár erősödésével párhuzamosan az esti kereskedésben a forint is megbillent. Feltehetően a fő ok az Amerika felőli határozott izraeli figyelmeztetés volt. Az euróval szembeni jegyzések 391-ről 392-ig ugrottak vissza, közben a dollár is erősödött az euróval szemben 1,0880-ról 1,0830-ig, így a dollár/forint jegyzések 360-ról 362 közelébe emelkedtek vissza.

Megfenyegette a Fehér Ház Izraelt, órákon belül jönnie kell a változásnak

Ha nincs órákon, napokon belül valódi változás az izraeliek gázai humanitárius helyzettel kapcsolatos hozzáállásában, akkor "a mi oldalunkról kell változásnak történnie" – figyelmeztetett a Fehér Ház csütörtöki sajtóeseményén a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője. Mindez éppen akkor hangzott el, amikor Izraelben egyébként is komoly a feszültség amiatt, hogy Irán esetleg támadást indít az országgal szemben. Csütörtök este esésbe váltottak az amerikai részvényindexek, erősödni kezdett a dollár, az olajár pedig ugrott.

Megfenyegette a Fehér Ház Izraelt, órákon belül jönnie kell a változásnak

Öthetes csúcsra ugrott a forint, aztán megakadt

A délutáni forinterősödés 390,7-nél elakadt (öthetes forintcsúcs), ami nem véletlen, mert amint az alábbi grafikonon berajzoltuk, itt húzódik egy fontos támasz vonal. 391,3-nál pedig a januártól március végéig látott forintgyengülés 38,2%-os Fibonacci korrekciós szintje húzódik, így tehát a 391 körüli zóna erős technikai támasznak számít, érdemes figyelni, hogy holnap sikerül-e ezen lefelé átjutnia az EURHUF-nak, vagy esetleg megint elindul felfelé az árfolyam (forintgyengülés).

Átviette a 391-et

Tovább tudott erősödni a forint az euróval szemben, a jegyzés átvitte a 391-et. Jelenleg 390 forint 90 fillérbe kerül egy euró.

Nagy gyengülésbe kezdett a dollár

Jókora eladási hullám indult délután, a dollár jelentősen gyengül, az euróval szemben 1,087 körül jár a jegyzés, 0,3%-os a gyengülést. Ez a forintot a dollárral szemben is 359 alá lökte, jelentős erősödést látunk, ami már meghaladja a 0,6%-ot. A 391-es euró is centikre van.

Ismét a 391-et vette célba

Ismét erősödésbe kapcsolt a forint, 30 fillérre van a 391-tól az euróval szemben. 0,3% az erősödés ma. A dollár ebben a percben 360 forint 10 fillérbe kerül, közel van a fontos szint.

Elfogyott a lendület

Most épp megtorpant a forint, elfogyott a lendület. Az euróval szemben még mindig 0,3%-os erősödésben van, de a 391-től eltávolodott a jegyzés. 391 forint 90 fillérbe kerül most az euró.

Közelít a 391-et

Kitart az erősödés, már a 391-et közelíti felülről a forint az euróval szemben, 0,2%-os az erősödés ma. A dollárral szemben már a 360 sincs messze, az amerikai devizával szemben 0,5%-t ment ma a forint.

Tovább erősödik

392 alatt a jegyzás az euróval szemben, egy euró most 391 forint 90 fillérbe kerül, tegnaphoz képest 0,1%-os erősödést látunk a forintban. A forinterőt alighanem a dollár gyengülése hajtja, a dollár az euróval szemben 0,2%-ot gyengült ma. A forint ezáltal a dollárral szemben markánsan erősödik, 161 alá került a jegyzés, tegnaphoz képest már 0,4%-os erősödést látunk.

Jerome Powell kitart a kamatcsökkentés mellett, és Trump kritikáira is reagált

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán megismételte azon meggyőződését, hogy az infláció rögös úton fog elérni a 2%-os szintre, és hogy a központi bank tisztviselői arra számítanak, hogy idén valamikor csökkenteni fogják a kamatlábakat.

Jerome Powell kitart a kamatcsökkentés mellett, és Trump kritikáira is reagált

Fontos szintet tört le a forint

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Az euróval szemben a 392,77-es szinten áll a jegyzés csütörtök reggel azt követően, hogy szerdán megtörtént az év eleje óta tartó gyengülő trend törése.

Az USD/HUF kurzusa pedig már a 362-es szinten van csütörtök reggel.

A forint további erősödését segítheti, hogy a hétfői markáns dollárerősödés átmenetinek bizonyult. Az euró már egészen az 1,0848-as szintig erősödött vissza a zöldhasúval szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF