Előfizetői tartalom

Mi az, ami most megállíthatja a dollár szárnyalását?

Portfolio
A múlt hét szerdai amerikai inflációs adat óta nem túlzás azt állítani, hogy minden a dollárról szól: a zöldhasú erősödése az elmúlt napokban még a közel-keleti eseményeknél is nagyobb hullámokat vetett a részvény- és devizapiacon egyaránt. Nemrég már foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy hogyan tehet keresztbe a forintnak a dollár erősödése, most pedig azt néztük meg, hogy meddig is tarthat még a mostani dollárerősödés.

Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

Miért ilyen erős a dollár?

Múlt hét szerda óta az euróval szemben már több mint 2 százalékot erősödött a dollár, melynek következtében az euró-dollár árfolyama egészen tavaly november eleje óta nem látott szintre süllyedt:

eurusd0416

A dollár mostani erősödésének hátterében alapvetően a múlt hét szerdai amerikai inflációs adat áll, melynek következtében gyakorlatilag megsemmisültek a júniusi kamatvágással kapcsolatos várakozások, erre pedig a tegnapi vártnál jóval jobb kiskereskedelmi adatok csak méginkább ráerősítettek, így immáron a piac azt árazza, hogy június helyett csak szeptemberben kezdődhet meg a várt kamatcsökkentés az Egyesült Államokban.

Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy az EKB elnöke, Christine Lagarde a múlt hét csütörtöki kamatdöntő ülést követően ugyan óvatosan fogalmazott a júniusi vágással kapcsolatban, ennek ellenére a piaci szereplők jelenleg 75 százalékos esélyt látnak arra, hogy valóban júniusban jön az első csökkentés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés