Elemző: idén 400, jövőre 410-420 forint is lehet az euró
Deviza

Elemző: idén 400, jövőre 410-420 forint is lehet az euró

Portfolio
A forint elmúlt időszakban látott erősödő trendje az Egyensúly Intézet szerint csak átmeneti, a következő időszakban több tényező miatt is gyengülni fog.

A magyar monetáris politika mind az elmúlt évekhez képest, mind régiós összevetésben szigorúnak mondható - írja az Egyensúly Intézet. Noha a reálgazdaság állapota lehetővé tenne egy ütemesebb kamatvágást, a jegybank közelmúltbeli kommunikációja arra utal, hogy továbbra is nagyobb hangsúlyt fektet az árfolyam stabilitásának megőrzésére. Az intézet ezért arra számít, hogy a jegybank kamatcsökkentési ciklusa a nyár folyamán 7 százalék körül fog véget érni.

A jegybank Monetáris Tanácsa 2024. április 23-i kamatdöntése során 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. Az előretekintő reálkamat az első negyedévben 5 százalék felett alakult, ami mind historikus, mind regionális összevetésben magas. Régiónk hasonló gazdasági adottságú, saját valutával rendelkező gazdaságaiban a magyarnál magasabb infláció és alacsonyabb kamatláb mindenhol a magyarországinál 1,5–2,5 százalékponttal alacsonyabb reálkamatot eredményez - írja a cég.

A kamatdöntés kommunikációja során azonban az MNB azt hangsúlyozta, hogy „új szakasz” kezdődik, és a továbbiakban a korábbinál lassabb ütemben folytatja a kamatcsökkentési ciklust, „óvatos és türelmes” stratégia alapján. Eközben a Portfolio-nak adott interjúban a jegybank vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy az árfolyam szerepe jelentősen felértékelődött az MNB politikájában.

Mindezek alapján az Egyensúly Intézet arra számít, hogy az irányadó kamat csökkentése a nyár folyamán 7 százalék körül fog véget érni, és az év hátralevő részében nem változik. 2025 végére a kamat 5 százalékra csökkenhet.

Az Egyensúly Intézet szerint a forint jelenleg túlértékelt: a reálárfolyam az egyensúlyi szint felett helyezkedik el, ami rontja az exportőrök és a fogyasztók helyzetét, így hűti a gazdaságot és elősegíti a dezinflációt. Az Egyensúly Intézet arra számít, hogy a forint a jövőben a jelenlegi túlértékeltségét fokozatosan korrigálva, a vonzó kamatkülönbözet fokozatos megszűnésével, továbbá az EU-s források körüli bizonytalanságok miatt, a nemzetközi befektetők által igényelt magasabb kockázati prémiummal összhangban gyengülő pályán marad.

egyensulyintezetforintelorejelzes

Az előrejelzésük szerint az idei évben 395–400 lehet az euró/forint, jövőre pedig tovább folytatódik az esés, és 410–419-es euró/forint kurzust vetítenek előre.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
forint