Előfizetői tartalom

A forintalapú finanszírozás felé fordul idén az állam

Portfolio
Olyan gazdaságpolitikai igény jelentkezett, hogy az államadósság devizaarányát próbáljuk jelentõsen csökkenteni, emiatt az Államadósság Kezelõ Központ az idén lejáró összes devizaalapú adósságelemnél (5,4 milliárd euró) kevesebb devizaalapú forrást tervez bevonni – jelentette be az éves finanszírozási folyamatokról rendezett sajtótájékoztatón Borbély László András. Az ÁKK vezérigazgató-helyettese prezentációjában jelezte, hogy az állam 4,6 milliárd eurónyi devizaalapú forrásbevonást tervez, amelybõl 3,3 milliárd eurónyi lehet a piaci alapú nemzetközi devizakötvény kibocsátás. Borbély összefoglalója szerint mérséklõdõ kockázatok jellemzik majd az államadósság idei finanszírozását, hiszen a terv szerint az ÁKK az állam pénzügyi biztonsági tartalékait megtartja, illetve feltölti. A mérséklõdõ finanszírozási kockázatok érzékeltetésére jelezte, hogy a terv szerint idén év végére 41%-ról 38% körülre mérséklõdhet az államadósság devizaaránya, illetve 44%-ról 46% körülre emelkedhet a belföldi szereplõk részaránya.Fontosabb részletek Az államadósság 41%-os devizaarányának idén év végére 38%-ra csökkentéséhez az szükséges, hogy kevesebb devizaalapú forrást vonjon be az ÁKK, mint amennyi adósság lejár (5,4 milliárd forint) Az így keletkezõ „rés” finanszírozására a forintalapú finanszírozási piac felé fordul az állam, méghozzá úgy, hogy a lakossági állampapír értékesítést igyekszik érdemben még tovább növelni A tavalyi 690 után idén 942 milliárd forintnyi új forrást kell bevonnia az ÁKK-nak, ami úgy valósulhat meg, hogy 1185 milliárd forintnyi forintalapú papírt bocsát ki, illetve 243 milliárd forintnyi devizaalapú forrást „szív vissza” A lakosság állampapír állománya mostanra 1900 milliárd forintra emelkedhetett, ez idén várhatóan 420 milliárddal tovább hízik és ezt a folyamatot nem feltétlenül szeretné lassítani az ÁKK A forintalapú államkötvény kibocsátás a tavalyi 1598 milliárd után 1705 milliárd forint lehet idén, amelybõl 625-625 milliárdot tehet ki a 3 és 5 éves fix kamatozású papírok kibocsátása Az 5 éves fix kamatú papírok kibocsátását „nyomja meg” leginkább idén az ÁKK Az éves adósságfinanszírozási stratégia hangsúlyos eleme a biztonságra törekvés és ennek érdekében a pénzügyi tartalékok szabályozásában lényeges újítást vezetett be az intézmény.

2014. január 09. 16:30 Megosztás Fő a biztonság: újítás a finanszírozási tartalékok stratégiájában Amint tegnapi beharangozó cikkünkben már rámutattunk: az állam szûken értelmezett pénzügyi tartalékai (kormányzat MNB-nél forintban és devizában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés