Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben

Dr. Horváth Katalin, Dr. Necz Dániel LL.M.
2019. június 4. 06:45    
nyomtatás
 
Az e-sport a szórakoztatóipar egyik legdinamikusabban fejlődő ága, melynek világpiaci bevétele rekordokat döntöget. Mára már a versenyszerű videójáték-használat a látványcsapatsportok népszerűségével vetekszik. Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés, és így a tét is: az első Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság összdíjazása 15 millió forint volt. A nagy versenyek tekintélyes pénznyereményei pedig a csalókat is vonzzák: a nemrég rendezett Fortnite világbajnokságon a szervezőknek már a selejtező alatt mintegy 1200 versenyzőt kellett megbüntetniük. De mit kell szem előtt tartani az e-sport szerződéseknél és milyen kötelezettségei vannak a játékosoknak?


E-sport szerződések: mire érdemes figyelni?


Az e-sporttal kapcsolatos szerződések a játékosok köré szerveződnek, és azok teljesítményének és hírnevének minél hatékonyabb kihasználását célozzák. Mivel azonban az e-sport jogi szabályozása jelenleg a legtöbb országban - így Magyarországon is - egyelőre csak kialakulóban van, így nagyobb hangsúly helyeződik a szakmai szabályok, valamint a különböző versenyek és platformok gyakorlatára a szerződések megfogalmazása során is.

Az e-sport szerződések egyik legfontosabb részét a díjazással kapcsolatos feltételek képezik, így az egyes szerződéseknél különösen az alábbiakat javasolt figyelembe venni:
  • a játékosoknak nyújtott rendszeres, valamint teljesítményalapú díjazás (például: rankinghez kötött bónuszok), teljesítmény-feltételek meghatározása;
  • a streaming, valamint a szponzori és közösségi média jelenléttel kapcsolatos bevételek;
  • felszerelés (pl. PC, konzol, egyéb kiegészítők, ruházat, stb.) biztosítása, edzésekkel, valamint versenyzéssel kapcsolatos költségek;
  • a csapat nevével vagy logójával ellátott tárgyak értékesítési bevételei.

Természetesen a fenti bevételek a játékosok teljesítménye és egyéni szükségletei (ideértve: ranking, jelentős influencer érték, stb.) szerint is árnyalhatók, vagy akár az offline sportok gyakorlatához hasonló "büntetőtételek" is kiköthetők, így például csalás esetén a díjazás egy része vissza is tartható, illetve meg is vonható a játékostól.

Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben


A szerződés és a magatartási szabályok - az e-sport játékosok kötelezettségei
A játékos köteles az irányadó verseny- vagy magatartási szabályoknak megfelelni. Az utóbbiak meghatározása tekintetében jelentős szabadság áll a szerződő felek rendelkezésére (például: szponzori termékek, közös ruházat), melyek megszegése számos jogkövetkezményt vonhat maga után a díjazás bizonyos részének visszatartásától akár a szerződés felmondásáig. Mindezen túl azonban egyéb kötelezettségek is előírhatók, így például meghatározott gyakoriságú posztolás vagy streamelés.

Természetesen az egyes versenyekkel kapcsolatos doppingvétségek sem maradnak következmények nélkül az e-sportban sem, a gyakorlatban azonban a doppingszerek mellett sokkal nagyobb problémát jelentenek a játékon belüli csalások (például: fiókmegosztás, egyéni játékmódban való összejátszás, stb.) vagy segédszoftverek. Idén év elején hasonló beállítások alkalmazása miatt például a PUBG készítői tiltottak el több profi játékost a kiadó saját szervezésű versenyein való részvételtől, míg az idei Fortnite világbajnokság kapcsán a szervező cégnek közel 1200 csalás-gyanús versenyzőt kellett megbüntetnie.

Összességében tehát az e-sport szerződések összefoglalják a játékosok és a csapatok jogait és kötelezettségeit, a hangsúly azonban továbbra is a tehetségen és a játék szenvedélyén marad, melynek a jog csupán keretet biztosít.

A szerzők a CMS ügyvédei.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a CMS támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium