Milyen mérték után lesz káros az alkoholfogyasztás?

Webbeteg.hu
2016. május 28. 10:00    
nyomtatás
A hosszú időn át fennálló, ismétlődő alkoholfogyasztás komoly károsodásokat okoz fizikai, pszichés állapotodban, a közösségi életedben, a tágabb környezeted szociális-társadalmi jellemzőiben. Hazánkban minden harmadik 15-29 éves férfi közvetve vagy közvetlenül az alkoholnak köszönhetően veszíti el az életét. Mi számít alkoholizmusnak?


Szív- és érrendszeri hatások


Az alkoholtartalmú italokban lévő etil-alkohol az anyagcsere során jelentkező acetaldehid hatása miatt sejtméregnek tekinthető, ami a szervezet minden sejtféléjére erős károsító hatással van. Az alkohol a szívizmot közvetlenül károsítja, melynek eredménye szívritmuszavar és úgynevezett dilatatív kardiomiopathia lehet. Ez utóbbi esetén, a szívizom összehúzódó képessége csökken, a szív mérete megnő, funkciója károsodik. Ez az elváltozás alkoholisták leggyakoribb haláloka.

A mértéktelen alkoholizálás kóroki tényező a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusok kialakulásában.

Tartós, masszív alkoholfogyasztás esetén az anyagcsere felborul. Növekszik az elhízás, a diabétesz, a csontritkulás kialakulásának rizikója, emelkedik a vér koleszterinszintje. A májkárosodás miatt vérzékenység alakulhat ki.


Az alkohol negatív hatása az emésztőrendszerre


Az alkohol nagy mennyiségű rendszeres fogyasztása az emésztőrendszer szinte valamennyi szintjét károsítja. A szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek rizikóját növeli. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása okolható a szájüregi daganatos betegségek feléért, a nyelőcsőrákok 75 százalékáért!

A Mallory-Weiss-szindróma felső tápcsatornai vérzést vált ki, az esetek döntő többségében túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás miatt alakul ki. A hosszan tartó, rendszeres alkoholfogyasztás fő kiváltó tényezője lehet:
  • a gyomorfekély,
  • a hepatitisek,
  • a zsírmáj,
  • a májzsugor és a
  • hasnyálmirigy gyulladás kialakulásának.


Az alkoholisták szexuális élete igencsak beszűkül, az emlő megnövekszik a férfiaknál, heresorvadás és impotencia léphet fel.A magzatra is veszélyes


A várandós nők túlzott alkoholfogyasztása koraszülést és a baba károsodását okozza. Az újszülött testméretei és testtömege kicsi, és sok esetben méhen belüli retardáció alakul ki.

Gyakori jelenség alkoholfüggő anyától született csecsemőknél a microcephalia (az agy méretbeli növekedésének alacsony értéke, ez akár életképtelenséget is okozhat). Sok esetben mentális retardáció alakul ki. Ezeknél a kicsiknél később testi fejlődési rendellenességek is kialakulnak, csakúgy, mint pszichés és mentális zavarok is.


Pszichiátriai zavarok


Az alkoholistákra a szenvedélybetegségek valamennyi viselkedészavara jellemző, legyen az az alkohol felkutatásának főszerepe vagy az érzelmi élet elsivárosodása. A személyiség erős torzulása szinte biztos, hogy bekövetkezik, mint ahogyan nagy valószínűséggel a depresszió (feltéve, ha az nem kiváltó ok!), és az öngyilkossági hajlam erősödése is.

Gyakori jelenség az úgynevezett alkoholos pszichózis, ami gyakori hallási hallucinációkkal (üldöztetéses jellegűekkel) járhat, melyek agresszív viselkedést válthatnak ki.

Az alkoholisták társas kapcsolatai - sokszor rövid idő alatt - elsivárosodik. A családi kötelékek lassan felbomlanak, az alkoholfüggő egyén sokszor munkanélkülivé válik.


Mennyi alkoholt "szabad" inni?


Sok kutatás próbálkozik azzal, hogy meghatározza, hol is kezdődik az alkoholfüggőség. A Webbeteg.hu szerint, ha valaki naponta mindössze 60 gramm alkoholt (1dl pálinka, 2 korsó sör vagy 3 dl bor) iszik meg, akkor még a "biztonságos" sávon belül marad, és nem válik belőle alkoholfüggő. Azonban, ha 150 grammnyi alkoholt iszik, szinte biztos, hogy szervi károsodást okoz nála az alkoholfogyasztás. Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy átlagos férfi heti szinten maximum 120 gramm, egy nő 90 gramm alkoholt fogyaszthat el anélkül, hogy szervi károsodás lépne fel nála, ám ebből egyszerre, egy alkalommal mindössze 30-40 grammot ihat meg. Javasolt az italozások között 3 nap szünetet tartani.


Az alkoholfüggőség legkarakterisztikusabb tünetei


Ha valaki a fent említettnél többet, illetve rendszeresen iszik, nagy valószínűséggel kialakul nála az alkoholbetegség. Ha az alábbi tünetek közül egy is fellép nálad vagy ismerősödnél:
  • kínzó vágy az alkohol után;
  • kontrollvesztés;
  • egyre többet kell inni ugyanazon hatás eléréséhez;
  • az ivás megvonása után testi tünetek alakulnak ki,

akkor neked vagy ismerősödnek problémája van az alkoholfogyasztással. Ha egynél több tünet jelentkezik nálad, akkor érdemes segítséget kérned!

Teszteld magad! A Johns Hopkins Egyetem alkoholizmus tesztje a Webbeteg.hu-n.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium