Súlyos következményekkel járhat a tartós stressz

Webbeteg.hu
2016. május 13. 08:40    
nyomtatás
A stressz nem csupán a munkavállalók betegsége, sem a fiatalokat, sem az időseket nem kíméli. Átmenetileg a szervezet tudja kompenzálni a hajszát, ám hosszú távon a stresszes életmód súlyos következménnyel járhat.


Sok pihenéssel, kellő mennyiségű alvással beállhat egy egyensúly, ám állandósult stressz és hiányos alvás, pihenés és kikapcsolódás kimerültséghez, feszültséghez, nyugtalansághoz, koncentráció- és teljesítménycsökkenéshez, vagy akár szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Akkor beszélünk stresszről, ha egy olyan eseménnyel kerülünk szembe, melyre úgy reagálunk, hogy megváltozik a viselkedésünk. Minél veszélyesebbnek ítéljük meg az adott szituációt, a stressz annál nagyobb mértékű.

Nem csak alkalmanként jelenhet meg stressz, mindennapi teendőink között akadhatnak olyanok, melyek a stressz megjelenéséért felelősek, ám mivel állandósulnak, nem is tűnnek fel, az élet velejáróinak tartjuk őket.


Hogyan készül fel a test a stresszre?


Amennyiben szervezetünk veszélyt érez, felkészül a "menekülésre". A vegetatív idegrendszer aktivizálódik, az izmok megfeszülnek, a szívverés szaporább lesz, a légzés felgyorsul. Ez egyébként sok esetben a túlélés alapfeltétele.

Ha a stresszhelyzet elmúlt, a szervezet megpihen, egyensúlyba kerül. Ha az alkalmi stresszre nincs megoldásunk, a szervezet nem tud egyensúlyba kerülni, állandóvá válik az állapot, és kóros tünetek léphetnek fel.


Hogyan válaszol testünk a folyamatos stresszre?


A stressz nemcsak a lelkünkben és viselkedésünkben okozhat negatív változást, bizony testi tüneteket is produkálhat.

Viszonylag régóta fennálló stressz miatt kialakulhat
 • alvászavar,
 • ingerlékenység,
 • türelmetlenség,
 • szorongás,
 • gyomorproblémák,
 • migrén.


A stressz következményei


A stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz.

Alapesetben a stressz rövid ideig tart, nem okoz kárt. A stresszhelyzet elmúlásával, a test stresszre adott reakciója is elmúlik, maradandó károsodást nem okozva. A veszélyt a tartós stressz jelenti.


Stressz-spirál


Sokan szenvednek krónikus stressztől, mely megbénít. Aki állandó stresszben van, kevésbé képes teljesíteni a munkahelyén, gyengének érzi magát, feszült és nyugtalan. Nem tud kikapcsolódni, pihenni és túlhajszolja magát.

Nem mindig tudjuk megfelelően megoldani a konfliktushelyzeteinket, emiatt csökkenhet az önértékelésünk, ez pedig önmagában újabb stressz-forrás. Ezek enyhítésére könnyebben nyúlunk élvezeti szerekhez, ami viselkedési zavarokat, agresszivitást okozhat, tovább rontva állapotunkat. A fizikai tüneteink kialakulása miatt további stressz alakul ki, és az egész egy ördögi körré válik. Ez a tipikus stressz-spirál. A stressz stresszt generál.


A tartós stressz velejárói


 • Folyamatos tépelődés és aggodalom;
 • döntéshozatali nehézségek;
 • agresszivitás;
 • depresszió;
 • irrac ionális félelem
 • szenvedélybetegségekre való hajlam (alkohol, drogok)

A stressz negatív vonzatai


A szervezetünk jeleket küld, ha túl sokat követelünk magunktól.
 • fáradtság;
 • szórakozottság és feledékenység;
 • fokozott vagy csökkent étvágy;
 • libidó csökkenés;
 • betegségek;
 • alvászavarok.

Betegségek okozója lehet a stressz


Ha nem látjuk meg testünk figyelmezető jeleit, nem pihenünk eleget, a krónikus stressz egy sokféle betegség kialakulásához járulhat hozzá:


A Webbeteg.hu-n még több betegséget találsz, melyeknek a stressz az egyik rizikófaktora.

Cikksorozatunk következő részében megtudhatod, hogyan csökkentheted a stressz okozta panaszokat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium