Hihetetlen, ami a magyar alapkezelőknél folyik - Egymásnak adják át a széket a nagyok

2019. június 11. 14:31    
nyomtatás
 
Mondhatni teljesen átrajzolta a magyar alapkezelők sorrendjét a tavalyi részvénypiaci turbulencia és ezzel együtt az ingatlanalapok évek óta tartó előretörése. Sok év után tavaly már nem az OTP Alapkezelő volt kezelt vagyon alapján a legnagyobb szolgáltató, hanem az Erste, mindeközben az OTP-nél volt egy látványos profitcsökkenés is, igaz, még ezzel is a legnyereségesebb szolgáltató volt tavaly a nagyok között. Az OTP Ingatlannál ugyanakkor a kezelt vagyon és a profit is megnőtt, így inkább egyfajta átrendeződés történhetett a csoporton belül. Lenti cikkünkből kiderül az is, hogy az MKB-Pannónia közel megtriplázta nyereségét, ezzel az ők vagyonarányos megtérülése lett egyedül 1% feletti.


Átvette az Erste az első helyet az OTP-től


Tavaly év végén a BAMOSZ adatai szerint összesen 6163 milliárd forintnyi vagyon volt a hazai befektetési alapokban, ebből közel 5324 milliárd a tíz legnagyobb alapkezelőnél. Ezzel a legnagyobb szereplők piaci koncentrációja valamivel több, mint 86%, ami elmarad a 2017-ben mért 89%-tól.

Míg a legfrissebb, 2017-re vonatkozó MNB-s Aranykönyv szerint az első öt helyezett sorrendje az OTP, Erste, K&H, Hold és Budapest Alapkezelő volt, tavaly a BAMOSZ-on és az éves jelentésekből elérhető adatok szerint az Erste Alapkezelő vette át az első helyet, őket az OTP, a K&H, az OTP Ingatlan és a CIB követi. Van tehát változás bőven.
  • Már a 2017-es adatoknál is lehetett látni, hogy jön fel az Erste Alapkezelő az OTP-re, tavaly pedig már nemcsak beérte, de le is körözte a szolgáltatót, így tavaly év végén már az Erste kezelte a legtöbb vagyont a hazai alapkezelők között 1033 milliárd forinttal.
  • Az OTP kezelt vagyona az utóbbi 3-4 évben kis mértékben, de folyamatosan csökkent, tavaly viszont 17%-kal esett vissza a vagyon 2017-hez képest. Ezzel az OTP alapjainak nettó eszközértéke beesett ezermilliárd alá, tavaly év végén ez 918 milliárd forintot tett ki.
  • A harmadik helyezett K&H Alapkezelő az OTP-hez hasonlóan csökkenő kezelt vagyont tud felmutatni, a tavalyi 754 milliárd forint 2%-os visszaesést jelent a 2017-es kezelt vagyonhoz képest. Az eddig negyedik helyezett Hold Alapkezelő pedig már a hatodik helyre csúszott vissza, őket az OTP Ingatlan és a CIB Alapkezelő előzi meg.
  • Az OTP Ingatlan elképesztőt ment a kezelt vagyonban, egy év alatt közel 60%-kal ugrott meg a kezelt vagyon, a tavalyi 360 milliárddal felért a negyedik helyre.
  • Csökkenő vagyonról az OTP, A K&H és a Hold mellett még az MKB-Pannónia és a Budapest Alapkezelő számolhat be tavalyra (az MKB-Pannóniánál a teljes kezelt vagyon nettó 645 milliárd forint volt tavaly), közöttük is a Budapest Alapkezelő vagyona csökkent leginkább egy év alatt, 28%-kal. A vagyonnövekedést felmutatók között volt az Erstén és az OTP Ingatlanon kívül az Aegon, a Diófa és a CIB Alapkezelő.


Hihetetlen, ami a magyar alapkezelőknél folyik - Egymásnak adják át a széket a nagyok


Az OTP Alapkezelő profitja volt a legmagasabb, az MKB-Pannónia triplázott


A tavalyi év bővelkedett a meglehetősen hektikus tőkepiaci időszakokkal, ilyen volt az utolsó pár hónapja is (köztük a december), ez pedig sok alap esetében tőkekivonásokat eredményezett a befektetők részéről. Ilyenek voltak az abszolút hozamú alapok, de néhány részvényalap is, tavaly egyedül az ingatlanalapok mutattak erős számokat (nem véletlenül ment ekkorát kezelt vagyonban az OTP Ingatlan sem vagy az Erste). Mindez az alapkezelők profitszámain is meglátszott, bár volt néhány szereplő a nagyok között, amely növelni tudta éves összevetésben a nyereségét, de voltak visszaesések is.

A legnagyobb profitcsökkenés összegében és arányában is az OTP Alapkezelőnél volt, ahol a 2017-es 8,3 milliárd forintról 4,3 milliárdra csökkent a profit. Nyilván sok minden lehet a háttérben, de az alapkezelő eredménykimutatásának főbb soraiból látszik, hogy az árbevétel az, ahol az alapkezelő 2017-hez képest tavaly visszafogottabb számokkal tudott előrukkolni, ez pedig kihatott a profitra is.

Az OTP tavalyi 4,3 milliárd forintos profitja így is elég volt az első helyre a legnagyobb alapkezelők között, őket az MKB-Pannónia követte 2,9 milliárddal, amelynek profitja közel megtriplázódott.

A legnagyobb tíz szolgáltató között tehát az MKB-Pannónia nyeresége nőtt a legnagyobbat, őket a vagyoncsökkenés ellenére a Budapest Alapkezelő követi közel 80%-os profitnövekedéssel, majd az Erste, az OTP Ingatlan, a Hold, a K&H és a CIB következik. A többiek, tehát az OTP, a Diófa és az Aegon profitja visszaesett az egy évvel korábbi szintről.

A cikk korábbi verziójában helytelen adatok szerepeltek a Hold Alapkezelő profitszámainál, a helyes számokat az alábbi táblázat tartalmazza.

Hihetetlen, ami a magyar alapkezelőknél folyik - Egymásnak adják át a széket a nagyok


Ezzel összefüggésben megnéztük azt is, hogyan alakult a vagyonarányos megtérülés (befektetési alapokban kezelt vagyonra vetítve) a szektor legnagyobb szereplőinél. Közülük egyedül az MKB-Pannónia tudott 1%-ot meghaladó vagyonarányos megtérülést felmutatni. Az Aegon Alapkezelő 0,77%-os megtérülése a második helyre volt elég, holott 2017-ben még az Aegon is 1% feletti megtérüléssel bírt. A vagyonarányos megtérülés alapján 2017-ben a harmadik helyre a Budapest Alapkezelő fért fel, az OTP pedig a középmezőnybe került 0,47%-kal. Az OTP-t a Hold előzte meg 0,53%-kal.

Hihetetlen, ami a magyar alapkezelőknél folyik - Egymásnak adják át a széket a nagyokCímlapkép: Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium