Bankválságtól félnek Olaszországban

2018. október 11. 09:23    
nyomtatás
 
Rendkívül nagy hazai állampapír-állományon ülnek az olasz bankok, így az olasz fiskális politikai lazítás miatt ismét felerősödtek körülöttük a részvénypiaci aggodalmak - írja a Financial Times. Sokak szerint újabb tőkeemelési hullám is jöhet az olasz bankoknál, egyesek pedig egyenesen hitelválságra figyelmeztetnek. Ma az Intesa Sanpaolo 1,6%-os, az UniCredit 1,4%-os esést mutat.

Kereskedés Unicredit-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A legfontosabb információk a brit üzleti napilap cikkéből:
  • 387 milliárd eurónyi hazai állampapírt tartanak az olasz bankok, ez az 5 éves csúcs közelében lévő hozamszint mellett erőteljes kitettséget jelent.
  • A Hermes vezető elemzője szerint az olasz bankok eszközállományának 13-15%-át teszik ki az állampapírok.
  • Ha a magasabb hozamszint tartósan fennmarad, a bankoknak számottevő mértékben át kell értékelniük kitettségüket, és ez tőkepótlásra kényszeríthet egyes hitelintézeteket.
  • A Credit Suisse szerint ha 200 bázisponttal nő a német és az olasz 10 éves államkötvények hozama között spread, az átlagosan 12,5%-ról 11,9%-ra csökkentheti a bank elsődleges (CET1) tőkemutatóját.
  • Az olasz piaci feszültségek ismét ráirányítják a figyelmet az állam és a bankok kölcsönös pénzügyi egymásra utaltságára.
  • Lorenzo Codogno, az olasz pénzügyminisztérium korábbi vezető közgazdásza szerint hitelezési válságot (credit crunch) is okozhat, ha a jelenlegi hozamszintek tartósan fennmaradnak, a bankok ugyanis arra fognak kényszerülni, hogy csökkentsék lakossági és vállalati kitettségüket.
  • A római Sapienza Egyetem bankszektorral foglalkozó professzora, Marina Brogi szerint azonban optimistábbak lehetünk, mint 2011-ben, most ugyanis nagyobb likviditással rendelkeznek a bankok, az olasz gazdaság pedig "életjeleket" mutat.
  • A hét elején jelentős esést mutatott a két legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo és az UniCredit részvényárfolyama is, és bár azóta korrigáltak valamelyest, tartós nyomás alá helyezi őket az olasz kormány fiskális politikája.
  • E két bank több mint negyedét elveszítette év eleji piaci értékének.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium