Belső ellentétek miatt lényegében összeomlott a "kínai Goldman Sachs"

2019. július 10. 09:16    
nyomtatás
 
Felálltak és felmondtak a "kínai Goldman Sachs," a Citic Securities egyik ágának felső vezetői, miután folyamatos belső ellentétek tették lehetetlenné a munkájukat. Ezzel veszélybe került a kínai társaság ambiciózus, nemzetközi terjeszkedési projektje is - írja a Bloomberg.

Kereskedés Goldman Sachs-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

2013-ban vette meg a kínai kommunista párt kezében lévő Citic Securities a hongkongi CLSA-t, az akvizíció célja a globális terjeszkedés volt: a kínaiak remélték, hogy közvetlenül ringbe tudnak szállni olyan amerikai óriásokkal, mint a Morgan Stanley vagy a Goldman Sachs.

A projekt egyelőre nagyon nehézkesen halad, a CLSA-t nem tudták a kínaiak megfelelően integrálni a Citic struktúrájába. Főleg azután kezdődtek a gondok, hogy 2016-ban a Citicnek új elnöke lett, Zsang Joudzsin, aki inkább a kommunista párt érdekét igyekezett kiszolgálni és ösztönösen bizalmatlan volt a CLSA "idegen" személyzetével kapcsolatosan. A Citic vezetői emellett gyakran reklamáltak, hogy a CLSA-s "régi gárda" túl sokat keres ahhoz képest a bevételhez képest, amit termelnek, míg a CLSA-soknak az nem tetszett, hogy a kommunista párt túlságosan beleszól a munkájukba.

A CLSA egyébként annyira alulteljesített, hogy a kombinált vállalat vezetői állítólag még azon is gondolkoztak, hogy megválnak a cégtől, addig viszont nem jutott el ez a gondolat, hogy nyilvánosan is felvállalják a Citic vezetői. Ehelyett inkább fizetés nélküli szabadságra küldtek 10 napig mintegy 1500 CLSA-dolgozót, eladták a cég amerikai ágát és nem fizettek bónuszokat, ami tovább rontota a morált.

A "kínai Goldman Sachs" elnöke végül idén januárban behívta a CLSA vezetőit egy hotelbe, majd a fejmosás után majdnem mindenki felmondott: több mint 50 közép- és felsővezető hagyta ott a társaságot.

"Csak idő kérdése volt, hogy ez mikor történik meg. Sokkol, hogy ez ilyen sokáig tartott" - kommentálta Paul Schulte, egy szingapúri kutatócég elnöke.

Még kérdéses, hogy pontosan milyen következményei lesz a Citic nemzetközi terjeszkedésére nézve a CLSA vezetőinek távozása, az biztos, hogy az ambiciózus projekt, melynek célja, hogy megegyék a Morgan Stanley és a Goldman Sachs kenyerét, egyelőre parkoló pályára kerül.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bankműveleti referens
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium