Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít

2019. május 15. 08:38    
nyomtatás
 
A Reuters 244 millió eurós elemzői konszenzusától 7%-kal elmaradó, 226 millió eurós adózás utáni nyereségről számolt be ma reggel a Raiffeisen Bank International. Az osztrák bankcsoport az első negyedévben az egy évvel korábbinál 43%-kal alacsonyabb eredményt ért el, főleg a nettó céltartalék-visszaírás eltűnése és a lengyelországi jelenlét leépítése miatt. A magyar leánybank 15 millió eurós profitot hozott, az orosz leánybank pedig ezúttal is a csoportszintű nyereség több mint felét szállította.

Kereskedés Raiffeisen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Reuters elemzői konszenzusa szerint 244 millió eurós nyereséget várt a piac a Raiffeisentől, ettől 7%-kal marad el a 226 millió eurós nyereség. A bevételek és működési ráfordítások területén nem hozott különösebb meglepetést a gyorsjelentés, a nettó céltartalék-képzés területén pedig még jobb is volt a vártnál, így az adózás előtti és utáni eredmény várttól való elmaradása valószínűleg inkább egyéb tételekkel magyarázható.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít


Az egy évvel korábbihoz képest viszont a nettó céltartalék-visszaírások eltűnése és nettó céltartalék-képzésbe fordulása a legfontosabb magyarázó tényező az eredményromlás mögött. Ez a változás 92 millió euróval rontotta az eredményt. Emellett a bevételek sem alakultak fényesen, elsősorban a lengyel tevékenység leépítése miatt, ami nélkül a nettó kamatbevételek például nem stagnáltak, hanem 8%-kal növekedtek volna év/év alapon. A lengyel tevékenység részleges eladása negatív egyszeri tételeket is okozott az első negyedév során.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít


A nettó kamatbevételekre az is negatívan hatott, hogy a kamatkörnyezet továbbra is kedvezőtlen, a nettó kamatmarzs 10 bázisponttal 2,43%-ra csökkent részben az orosz operáció, részben a központi tevékenység rövid távon alacsonyabb marzsú tevékenysége miatt.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít


A nem teljesítő kitettsége aránya 2,5%-ra csökkent a bankcsoportnál stabilan 58% fölötti fedezettség mellett, miközben a tőkemegfelelés (CET1 tőkeráta) 13,6%-ra javult. A bankcsoport költséghatékonyságán továbbra is van még mit javítani, a költség/bevétel arány az egy évvel korábbi 57,3%-ról 60,9%-ra romlott.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít


A leánybankok körében továbbra is feltűnő az orosz érdekeltség dominanciája, ez ugyanis a 226 millió eurós adózott eredményből 126 millió eurót hozott. A cseh leánybank 44, a román 37, a szlovák 33 millió eurós év eleji profitot hozott, a magyar leánybanknbál ez 15 millió euró volt, 4%-kal több az egy évvel korábbinál.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít


A bankcsoport menedzsmentje a kilátásokat illetően nem fogalmazott meg újdonságokat, így a piac elsősorban a gyorsjelentés számaira támaszkodhat az eredmények értékelése során. A várttól elmaradó nettó eredmény várhatóan nem tölti el lelkesedéssel a részvénypiaci befektetőket.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasítElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium