Indul a görög bankok kipucolása, megint a svédek segítenek

2019. június 4. 08:55    
nyomtatás
 
Az olasz Intesához hasonlóan a görög Piraeus Bank is partnerségre lépett a svéd Intrummal nem teljesítő hiteleinek kezelése céljából. Az EKB felé tett vállalás értelmében 2021-re 20% alá fogják csökkenteni nem teljesítő hiteleik arányát a legnagyobb görög bankok - írja a Financial Times.


A legnagyobb görög bankra jelentős súlyként nehezedett eddig bedőlt hiteleinek terhe, hátráltatva hitelezési tevékenységét is. A megállapodás nyomán egy 410 millió euróra értékelt követeléskezelési egység jön létre, amelyet 80%-ban az Intrum, 20%-ban a görög bank tulajdonol majd.

Az Intrum azonnal 296 millió eurót fizet a részesedéséért, a megmaradó 32 millió eurót 2022 után. Egy másik cég ugyanezen megállapodás értelmében 1 milliárd eurónyi ingatlant vesz át a legnagyobb görög banktól.

A hitelállomány közel felét kitevő nem teljesítő hitelek a bank könyveiben maradnak a megállapodás alapján, de az Intrum közreműködésével jelentősen felgyorsulhat a leépítésük, és az új egység ("rossz bank") a nemzetközi befektetők érdeklődését is felkeltheti. A közvetlen értékesítés mellett az értékpapírosítás és az adósok törlesztési képességének a helyreállítása is fontos cél az érintettek számára.

Christos Megalou, a Piraeus vezérigazgatója felhívta a figyelmet, hogy a tranzakció a görög bankrendszer melletti "bizalmi szavazást" jelent, az ország első független követeléskezelőjének felállítása a többi görög bank mérlegének megtisztítását is elősegítheti.

Tavaly a négy görög nagybank 13,6 milliárd eurónyi összegben, 8 tranzakció során adott el rossz minőségű eszközöket, jelentős diszkonttal a névértékhez képest. Az EKB felé tett vállalás alapján a bankoknak 2021-re több mint 60 milliárd euróval kell csökkenteniük rossz hiteleik állományát, ezzel 20% alá szorítva arányukat a hitelkönyveikben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium