Nagyot bukhatnak a nyugati bankok Törökországban, aggódni kezdett az EKB

2018. augusztus 10. 08:47    
nyomtatás
 
Aggódni kezdett az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szárnya az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt. Egyelőre nem tartják kritikusnak, de monitorozzák a helyzetet - írja a Financial Times. A spanyol bankok 83,3 milliárd dollárros, a francia bankok 38,4 milliárd dolláros, az olasz bankok pedig 17 milliárd dolláros kitettséggel rendelkeznek Törökországban, ezek nagy része török állampapír.

Kereskedés BNP Paribas-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A brit üzleti napilap szerint a líra idei drasztikus gyengülésével összhangban az Európai Bankfelügyeleti Mechanizmus monitorozni kezdte a legnagyobb török kitettséggel rendelkező eurózónabeli bankok törökországi tevékenységét.

Nem tartják egyelőre kritikusnak a helyzetet, de különösen kitettnek tartják a török eseményekkel szemben az olasz UniCreditet, a francia BNP Paribas-t és a spanyol BBVA-t - mondta a lapnak két forrás. A bankok nem kommentálták a hírt.


A török bankrendszer hiteleinek 40%-a devizahitel, az EKB elsősorban ezek törlesztési kockázatát vizsgálja. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatai alapján a 2006-os 36 milliárd dollárról mára 148 milliárd dollárra emelkedett a bankszektor dollárköveteléseinek összege, az eurókövetelések értéke pedig 110 milliárd dollárra rúg.

A spanyol bankok 83,3 milliárd dollárros, a francia bankok 38,4 milliárd dolláros, az olasz bankok pedig 17 milliárd dolláros kitettséggel rendelkeznek Törökországban.


A probléma a helyi bankokat is érinti, a Goldman Sachs e heti elemzése szerint a dollárral szemben 7,1-es árfolyam már jórészt erodálná a bankok többlettőkéjét.

A török pénzügyminisztérium ugyanakkor csütörtökön azt közölte: a törökbankszektor robusztus tőkeszerkezete és mérlege védelmet biztosít számára, és a piaci spekulációk ellenére a szabályozó hatóságok nem látnak árfolyam- vagy likviditási kockázatot.

A török Garanti Bankot csaknem 50%-ban tulajdonló BBVA vezérigazgatója, Carlos Torres Vila is úgy nyilatkozott a múlt hónapban, hogy "igazán nagyon, nagyon jól felkészültünk a helyzetre", hozzátéve: a bank csökkentette devizahitelei súlyát, és növelte az inflációhoz kapcsolt instrumentumok súlyát.

Elemzők a héten megkérdeztek az UniCreditet is, hogy szükség lehet-e 2,5 milliárd euró rúgó, a török Yapi Kredi Bankban meglévő 40,9%-os befektetése leírására, miután annak piaci értékét a líra gyengülése 1,15 milliárd euróra csökkentette. Az olasz bankcsoport válasza alapján a Yapi Kredi alapvető működése jó, és a devizahatásokat saját tartalékaik fedezik. A Goldman Sachs elemzése ugyanakkor rámutatott: épp az UniCredit-érdekeltség tőkehelyzete a leggyengébb a legnagyobb török bankok közül.

Ami pedig a BNP Paribas-t illeti, a TEB retail bankban 72,5%-os részesedéssel rendelkezik, kitettsége a bankcsoport közlése szerint "nagyon korlátozott", hiszen a teljes csoport kitettségének mindössze 2%-áról van szó, és a francia bank 1,1 milliárd eurónyi török kitettségének 80%-a erre a helyi betétekből finanszírozott bankra korlátozódik.

A nem teljesítő hitelek aránya egyelőre alacsony, 3% Törökországban. A Moody's szerint azonban sok a rejtett probléma a bankszektorban, és a gazdasági nyomás fokozódásával nőhet az arány.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium