Patai Mihály: ki kell vezetni a tranzakciós illetéket

2019. június 6. 08:30    
nyomtatás
 
A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatépítését tartja legfontosabb feladatának a jegybank új alelnöke, Patai Mihály. A Világgazdaságnak elmondta: jegybankárként is a tranzakciós illeték kivezetése mellett érvelhet, de ez nem lesz gyors folyamat. Az azonnali fizetés elhalasztásának hátteréről is beszélt a napilapnak.


Az interjúban elhangzott:
  • az MNB nemzetközi irodahálózata ellátta szerepkörét, megteremtette a külföldi kapcsolatrendszert, amit most már itthon is hasznosítani tud,
  • vissza akarja építeni az elmúlt hat év rendkívül sikeres monetáris politikáját a mainstreambe, amiről az elmúlt hat évben úgy tűnt, nem a mainstream része,
  • fontosnak tartja, hogy a digitalizációs világban ne érje versenyhátrány a szabályozott piacon mozgó bankokat, az EU túlszabályozottsága lemaradást eredményezhet,
  • az EU átlagánál 50-70 százalékkal magasabb készpénzállomány súlyos gond, a mindennapi forgalomban a nagyjából 6000 milliárd forintos állománynak csak a negyede, harmada vesz részt, vagyis nagyarányú tartalékként lehet beszélni róla,
  • jegybankárként is a tranzakciós illeték kivezetése mellett érvelhet, de ez nem lesz gyors folyamat,
  • a BÉT új elnökeként reméli, szép lassan a lakossági pénzek is utat találnak a Budapesti Értéktőzsdére,
  • nem sok új papír van továbbra sem a tőzsdén, de biztató az Elite program és hogy egyre több cég esetén merül fel a tőzsdére lépés, új befektetési formák debütáltak (mint a SZIT-ek), és nagy reményeket fűznek a Növekedési Kötvényprogramhoz is.
  • Az azonnali fizetés jövő márciusra halasztása előtt három megoldásban gondolkodhattak: 1. függetlenül attól, hogy egyes pénzintézetek még nem állnak készen, július 1-jével elindítják, 2. az induló szolgáltatási körben vezetnek be korlátozást (pl. csak az elfogadásban kötelező 5 másodpercen belül elszámolni), és elfogadják, hogy egyes bankok még nem tudnak elindulni, 3. a teljes projekt elhalasztása.
  • Bár a banki jelentések maximum három hónapos csúszásról számoltak be, az októberi indulást a PSD2 szeptemberi implementációja miatt nem látták értelmesnek forszírozni, év végén pedig a banki mérlegzárások vannak, a március 2-a mellett végül a jövő évi szökőnap informatikai lekezelésének ezt megelőző feladata szólt.


Címlapi fotó: MTI/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium