Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök

2019. május 12. 17:22    
nyomtatás
 
55 milliárdos nem-életbiztosítási és 19 milliárdos életbiztosítási jutalékbevétellel zárták 2018-at a független magyar biztosításközvetítők - mutatják az MNB legfrissebb adatai. Hogy mekkorát fordult a világ egy évtized alatt, azt jól érzékelteti, hogy tíz évvel ezelőtt még az életbiztosításokon realizáltak nagyobb bevételt a többes ügynökök és alkuszok. Ma már ennek nyoma sincs, az egyébként is gyatrán növekvő életbiztosítási díjfizetésünkből egyre kevesebb jut a független közvetítőknek.


Közzétette a biztosításközvetítő alkuszok és többes ügynökök 2018-as adatokkal frissített statisztikáját a Magyar Nemzeti Bank, amelyet 2018-tól kezdődően éves helyett féléves gyakorisággal hoznak nyilvánosságra. Az adatok alapján 441 cég folytatott alkuszi és többes ügynöki tevékenységet tavaly a magyar biztosítási piacon, ez a 2010-es csúcs óta 20%-os visszaesést jelent.

Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök


Az adatok azt mutatják, hogy ezek a közvetítők ma már elsősorban nem-életbiztosítások értékesítéséből élnek, biztosításközvetítési bevételeiknek a háromnegyede származott ebből. A válság előtt még az élet termékek domináltak, az azóta bekövezett változások okai sokrétűek:
  • ha nem is tűntek el, de jócskán visszaszorultak a válság előtti időszak egyes nagy többes ügynöki hálózatai,
  • a teljes életbiztosítási piac aluteljesítővé vált a nem-élet üzletággal és a hazai megtakarítási piaccal szemben is,
  • az etikus életbiztosítási koncepció a legutóbbi években korlátozó módon hatott az életbiztosítási közvetítői jutalékkulcsokra, -bevételekre.

Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök


Miközben az életbiztosítási jutalékbevételek lényegében stagnáltak (alig 1%-kal nőttek) tavaly, pozitív fejlemény volt a közvetítők számára, hogy jelentősen, 69 ezerről 89 ezerre növekedett az új rendszeres díjfizetésű életbiztosítások darabszáma. Ellentétes folyamat volt megfigyelhető, mint az előző években: ezúttal csökkent a szerződések állománydíja (lényegében az éves várható díjbevétele) mégpedig a rendszeres díjas életbiztosítások esetében 367 ezer forintról 334 ezer forintra, a szerződésszám jelentős emelkedésének köszönhetően azonban növekedett a biztosítók számára közvetített teljes díjbevétel.

Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök


A szerződésszám növekedésének köszönhetően tehát emelkedett a közvetített életbiztosítások díjbevétele is, mégpedig a rendszeres életbiztosításoknak köszönhetően: ezek éves állománydíja 13,1 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra nőtt. Hogy ezt figyelembe véve miként változott a független biztosításközvetítők részesedése az új szerzésekben a teljes magyar biztosítási piacon, azt sajnos nem tudni, mivel a biztosításpiaci új szerzési statisztikák (más értékesítési csatornákkal együtt) egyelőre nem elérhetők.

Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök


Eközben a nem-életbiztosítások esetében már 2014 óta folyamatos növekedés figyelhető meg a jutalékbevételek, a függetlenek által közvetített biztosítói díjbevételek és a szerződésszám szempontjából is. Tavaly már 2,314 millió új szerződést kötöttek a független biztosításközvetítők. Mint az adatokból kiderült, ezek 44%-át közvetítették elektronikus felületen, miközben az életbiztosítások esetében gyerekcipőben jár a digitalizáció: alig több mint 1%-ukat kötötték ilyen felületen.

Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök


A többes ügynökök és alkuszok 2018-as teljes eredményadatai egyelőre nem állnak rendelkezésre, az azonban a korábbi évek alapján látható, hogy a nem-életbiztosításoknak köszönhetően egyre magasabb árbevételből gazdálkodnak, így például a 2017-es 83,9 milliárd forintos árbevétel 10,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A bevételhez hasonlóan az adózás utáni eredményben is utoljára a 2012-es év hozott visszaesést, tavalyelőtt már 9,6 milliárd forintos nyereséget értek el ezek a cégek.

Itt a bizonyíték: már nem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium