Előfizetői tartalom

Notre-Dame után: ki fizet, ha leég egy magyar katedrális?

A mérhetetlen eszmei veszteségen túl súlyos eurómilliárdokba kerülhet a francia államnak és a jótékony adakozóknak a párizsi Notre-Dame várhatóan hosszú évekig tartó újjáépítése. Mint kiderült ugyanis, az épületre nem volt vagyonbiztosítása a tulajdonos francia államnak, a felújítását végző kivitelezők pedig szerény felelősségbiztosítással rendelkeztek. Az eset apropóján adja magát a kérdés: ki állná a számlát, ha egy magyar székesegyházat vagy más jelentős egyházi épületet érne hasonlóan súlyos tűzvész? Mint kiderült, a Notre-Dame tűzvészének a magyar biztosítási piac számára is van levonható tanulsága, aminek az Esztergomi bazilika közelgő, négy évig tartó felújítása ad különös aktualitást.

Isten és a Generali kezébenLegnagyobb számosságuk miatt a hazai katolikus templomok helyzetének jártunk utána. Mint megtudtuk, két szempontból is eltér e templomok biztosítotti státusza a párizsi Notre-Dame-étól: Az állam és egyház szigorú szétválasztását képviselő Franciaországgal ellentétben a liturgikus célra használt templomok egyházi tulajdonban állnak Magyarországon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés