A bankok szerint nem lesz több adósmentő csomag

2019. január 7. 08:23    
nyomtatás
 
Azzal számolnak a bankok, hogy lezárta a magyar jogalkotás az adósmentő intézkedések sorozatát - mondta a Magyar Időknek a Magyar Bankszövetség főtitkára.


"Azzal számolunk, hogy a korábbi jogi kereteken amúgy is túlnyúló magyar jogalkotás lezártként kezeli az ügyet" - idézi a napilap Kovács Levente szavait. Szerinte ezt az is alátámasztja, hogy az Európai Bíróság legutóbbi döntése összhangban van a Kúria állásfoglalásával, új szempont nem merült fel.

A Kúria még nem tekint mindent lezártnak

Az Európai Bíróság asztalán még féltucat magyar devizahiteles ügy van, ezeket behatóan tanulmányozza a Kúria. December elején azt is közölték, hogy átfogó vizsgálatot indít idén az intézmény konzultatív testülete a devizahiteles ügyekben. Bekérik az ország bíróságaitól azoknak a pereknek az aktáit, amelyekben a bíróság kimondta, hogy az árfolyamkockázatról szóló figyelemfelhívás nem volt megfelelő. Wellmann Görgy, a polgári kollégium vezetője szerint a tájékoztatás tisztességtelensége miatt érintett szerződések esetében a jelenlegi többségi bírói álláspont szerint hatályossá nyilvánítják a szerződést, tőkeösszegnek a ténylegesen folyósított forintösszeget tekintik, az ügyleti kamat meghatározásánál pedig a szerződésben kikötött kamatfelárat veszik figyelembe. Így foglalt állást már 2015-ben a Civilisztikai Kollégiumvezetők Országos Értekezlete.


Kovács Levente szerint a Nemzeti Eszközkezelő megalapításában és működésében oroszlánrésze volt a bankszövetségnek, a bankszektor vállalta az ehhez kapcsolódó veszteségek lenyelését, és felhívták a figyelmet arra, hogy aki szociálisan rászorul, vegye igénybe a lehetőséget.

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint még mindig nem késő együttműködni a hitelezővel és közösen megoldást találni a pénzügyi nehézségekre, erre bátorítják az érintetteket. "Ám az eszközkezelőhöz hasonló bőkezű állami és banki támogatásra a továbbiakban már nem lesz mód."

Ahogy december elején beszámoltunk róla, az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent mára a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma Magyarországon. A válság kitörése után 10 évvel ezen adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik.

Miközben a bankok örülhetnek, hogy szeptember végére egészen jó szintre, 5,2%-ra csökkent a 90 napon túl késedelmes lakossági hiteleik aránya az egykori 19,4%-os csúcsról, eközben 33 ezer család a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát.

A mindössze néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdában vergődőket.

A bankok szerint nem lesz több adósmentő csomag


Címlapi fotó: MTI Czeglédi Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium