A csehek már megijedtek: belenyúlnak a lakáshitelek szabályaiba

2018. június 12. 17:50    
nyomtatás
 
A cseh jegybank ma bejelentette: éves jövedelmük kilencszeresében korlátozzák októbertől a hiteligénylők által felvehető jelzáloghitel-összeget Csehországban. Magyarországon piaci hírek szerint "csak" a változó kamatozású hitelek esetében tervez némi szigorítást a jegybank.


A cseh jegybank szerint a túlzott eladósodás destabilizálhatja a pénzügyi rendszert egy gazdasági recesszió esetén. Különösen a prágai lakásáremelkedés által fűtött eladósodás töltötte el aggodalommal a szabályozókat. 2017 végén a gazdasági fundamentumokhoz képest a jegybank szerint átlagosan 14%-kal voltak felülértékeltek a cseh lakások. Szemben Magyarországgal, ahol a jegybank szerint még nem túlértékeltek a lakóingatlanok (Budapesten is csak kis mértékben).

Az októberben hatályba lépő szabály új elemet jelent a csehországi lakossági hitelszabályozásban, angol rövidítése LTI (loan-to-income), és egyébként ma még Magyarországon sem létezik. Szlovákiában viszont a Reuters szerint éppen folyamatban van egy 8-szoros LTI-korlátozás bevezetése (alábbi ábránk a magyar szabályozást foglalja össze).

A csehek már megijedtek: belenyúlnak a lakáshitelek szabályaiba


Egy már élő szabály szerint a hitelfelvevők havi törlesztőrészletek nem léphetik át a jövedelem 45%-át Csehországban. Ez hasonlít a magyar szabályozáshoz, a maximum érték nálunk 50% (400 ezer forint feletti jövedelem esetén 60%), ugyanakkor a változó kamatozású hitelek esetében piaci hírek szerint a magyar jegybank éppen a 25-35%-ra való csökkentését tervezi. A hitelfedezeti arány (LTV) maximuma mindkét országban 80% (Csehországban a hitelösszeg 15%-a esetében ez 90% is lehet).

A csehek már megijedtek: belenyúlnak a lakáshitelek szabályaiba


Az adósságfék-szabályokról itt írtunk bővebben:
2018.05.08 16:10 Új "devizahiteles" katasztrófától félsz? Akkor ezt nézd meg!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium