A román és a magyar bankok adták el a legtöbb bedőlt hitelt

2018. november 19. 11:23    
nyomtatás
 
Románia után Magyarországon adták el a bankok a legnagyobb arányban nem teljesítő hiteleiket 2015-2017-ben, mára azonban jószerivel kiszáradt a hazai piac - hangzott el a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének mai konferenciáján.

A rendezvényről szóló másik tudósításunk:
2018.11.19 10:00 Lakáshitelek: ebből még baj lehet, megindult a következő lavina


Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója előadásában ismertette:
  • A nem teljesítő hitelek állománya a CESEE régióban jelentősen csökkent az elmúlt években, 2017 szeptemberében 42,8 milliárd euró volt, ami az előző 7 év legalacsonyabb szintje. Olaszországban egymagában ennél jóval nagyobb (mintegy 160 milliárd euró) az állomány.
  • A legnagyobb értékben a lengyel, cseh, bolgár, román és horvát állomány csökkent, a legnagyobb arányú csökkenést viszont Magyarország (45%), Szerbia (35%) és Szlovénia érte el. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) átlagosan 5,3% a régió bankszektorában.
  • Az egyes országok között azonban jelentősek az eltérések: 0,7% (Észtország) és 14,8% (Albánia) közötti sávban van. Tartósan magas 5 országban (10% feletti) viszont Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban és Szerbiában. A vevők ezekben az országokban a magasabb kockázatok miatt óvatosabbak.
  • Cipruson (43,1%), Görögországban (46,6%), Olaszországban (17,6%) és Ukrajnában (56,4%) azonban nagyon rossz a helyzet. A válság által durván érintett balti országokban nagyon nagy volt a portfólióeladások üteme, ezért ezekben kifejezetten alacsony az NPL-ráta.
  • 2015 és 2017 között a román NPL-tranzakciók piaca volt a legaktívabb 6,4 milliárd euróval, a második helyen Magyarország (3,5 milliárd euró), a harmadikon pedig Horvátország (2,5 milliárd euró) található. A vállalati portfóliók adják az eladások oroszlánrészét, ezek között rengeteg a projekthitel.
  • Összesen 13 milliárd eurónyi tranzakció valósult meg az említett időszakban, mintegy 5 milliárd eurónyi tranzakció van még folyamatban a régióban, ezek egy része azonban valószínűleg nem fog megvalósulni.
  • A magyar piac majdnem kiszáradt mára, egyetlen bank akar csak jelentősebb fedezett állományt értékesíteni. Lengyelországban és Romániában lehetnek azonban még jelentős tranzakciók.
  • A szakértő arra számít, hogy a régióban megindul a követeléskezelési piac szereplőinek a konszolidációja, a lengyel Kruk például eladni készül a lengyel operációt, mert nem lát tért a bővülésre. A szintén lengyel GetBack agresszívan vásárolt portfóliókat, de eredményének nagy része portfólió-átértékelésből keletkezett, nem pedig behajtásból, az ő problémájuk erős negatív hatást gyakorol a lengyelországi követeléskezelő szakmára.


A rendezvényről szóló másik tudósításunk:
2018.11.19 10:00 Lakáshitelek: ebből még baj lehet, megindult a következő lavina

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium