Egyetlen ábrán, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság

2019. június 6. 16:10  english version   
nyomtatás
 
Történelmi mélypontra, 3 százalékra esett a változó kamatozású hitelek aránya a frissen szerződő lakáshitelesek körében áprilisban, míg az 5 évnél hosszabb kamatperiódusú (10 éves vagy végig fix) lakáshitelek aránya most először átlépte a 60 százalékot. Rendkívül látványos tehát a kamatkockázattól való menekülés.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!


Ahogy tegnap megírtuk, áprilisban 83 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a magyar háztartások, ami 21%-kal múlja felül az előző év azonos időszakát. Megnéztük, hogy ez a 83 milliárd forint hogy oszlott meg a különböző kamatperiódusú hitelek között, és azt találtuk, hogy
még soha nem látott arányban vettek fel a magyarok 5 évnél is hosszabb kamatperiódusú hitelt, arányuk ugyanis elérte a 60%-ot - ezek közé lényegében a 10 éves és a mindvégig fix kamatozású lakáshitelek tartoznak. A változó kamatozású lakáshitelek aránya 3%-ra esett a friss szerződések körében.

Egyetlen ábrán, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság


Nem mindegy persze, hogy a fix kamatozású hitelek mennyivel drágábbak a változó kamatozásúaknál. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata áprilisban 4,83% volt, miközben a változó kamatozásúaké 3,28%.

Ez azt jelenti, hogy egy 20 évre felvett 10 milliós változó kamatozású lakáshitel kezdeti törlesztőrészlete átlagos változó kamat mellett 57 ezer forint, fix kamat mellett 65 ezer forint. A havi mintegy 8 ezer forintos különbséget tehát azért vállalja be a hitelfelvevő, hogy később ne kelljen nagyobb kamatsokktól tartania.


A másik eset persze az, hogy a jogszabályok "kényszerítik" erre: a fix kamatozású hitelek felvételét az MNB adósságfékszabályai is támogatják, hiszen míg változó kamatozás mellett a nettó jövedelem 25%-áig terjedő kezdeti törlesztőrészlet vállalható csak, legalább 10 éves kamatperiódus mellett ez továbbra is 50%. A nettó 400 ezer forint feletti jövedelműek esetében ez 60%, ez a jövedelemhatár egyébként július 1-től szigorodni fog: 500 ezer forintra emelkedik.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium