szerző

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?

2018. július 13. 11:00    
nyomtatás
 
Egyre nagyobb hitelösszeg, egyre hosszabb futamidő, egyre magasabb eladósodás, egyre biztonságosabb kamatperiódus - címszavakban így vesznek fel lakáshitelt manapság a magyarok. A kamatszint, az új lakások térnyerése szempontjából viszont nem látunk további előrelépést az utóbbi hónapokban. A KSH, az MNB és a Duna House adatai alapján 13 ábrán mutatjuk be a hazai lakáshitelpiac aktuális helyzetét.

Lakáshitel felvételen gondolkodsz? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!Ahogy július elején már megírtuk, még soha nem vett fel május hónapban olyan sok lakáshitelt a magyar lakosság, mint az idei tavasz utolsó hónapjában. Az elmúlt egy évben már kicsivel több lakáshitelt vettünk fel, mint 2006 egészében, de még nem értük el a 2007-es szintet. Ha azonban így folytatjuk, 2018 egészében akár a 2008-as teljes évi lakáshitelcsúcs is megdőlhet.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Növekvő hitelösszeg


Úgy tűnik, elsősorban a hitelfelvételek darabszáma, másodsorban viszont az átlagos hitelösszeg növekedése is felfelé hajtja a piacot. Tavaly az átlagos lakáshitelösszeg 8%-kal 5,8 millió forintra, a hitelfelvételek darabszáma pedig 23%-kal 105 ezerre nőtt, így összességében több mint 30%-kal, 605 milliárd forintra emelkedett a magyarok által újonnan felvett lakáshitelek összege a KSH szerint 2017 egészében. Használt lakások vásárlására mintegy 7 millió forintot, új lakásokéra pedig 8 milliót veszünk fel átlagosan (a teljes piaci átlagot az építési és korszerűsítési hitelek húzzák le).

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Érdekes adatokat olvashatunk a legfrissebb Duna House Barométerben arról, hogy festenek a területi különbségek az egyik legnagyobb hazai ingatlan- és hitelközvetítő-hálózat esetében. Az átlagos hitelnagyság náluk Budapesten már elérte a 13 millió forintot a második negyedévben, vidéken továbbra is 10 millió forint alatt van (részben a lakásvásárlási célú hitelek felülreprezentáltsága miatt lehetnek jóval magasabbak ezek a számok a KSH által a tavalyi évre kimutatott átlagnál).

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Vidéken, különösen az ország keleti felében az 5-10 millió forintos hitelösszeg a legnépszerűbb, Budapesten viszont a 10-15 millió forintos sávba tartozik a legtöbb jelzáloghitel. Budapesten a jelzáloghitelek darabszám szerinti 14%-a 20 millió forint feletti, Kelet-Magyarországon viszont csak minden 20. jelzáloghitel ilyen nagy összegű.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Hosszabbodó futamidő


Minél jobban megy a lakáspiac, általában annál nagyobb kockázatot szokott vállalni a lakosság, ami a futamidő hosszabbodásán is tetten érhető. Tavaly 14,8 év volt a lakáshitelek átlagos futamideje, ezen belül az új lakásokra 17,3, a használt lakásokra pedig 15,4 éves átlagos futamidővel vettünk fel hitelt a KSH szerint. A futamidő hosszabbodása felé hat, hogy a lakáspiac felfutásával egyre többen vesznek fel lakáshitelt a kevésbé jómódú, rosszabb hitelképességgel rendelkező rétegekből is. Esetükben a kifeszítettebb háztartási költségvetés indokolja az alacsonyabb törlesztőrészletet lehetővé tevő hosszabb futamidőt.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Az említetteknél hosszabb futamidőket látunk a Duna House adataiban, amelyek alapján a 20 éves időtáv a legnépszerűbb az ország minden táján. Nyugat-Magyarországon 49%, Kelet-Magyarországon 46%, Budapesten pedig 39% vállalja ezt a futamidőt. A nagyobb hitelösszeg miatt Budapesten a 25 és 30 éves hitelek is népszerűnek tekinthetők, a felvett jelzáloghitelek közel harmada ezekbe a kategóriákba tartozik.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Növekvő hitelfedezeti mutató


A magasabb lakásárak nem társulnak magasabb lakásérték-arányos eladósodottsággal Budapest esetében, itt ugyanis a Duna House adatai szerint csak 48% az átlagos hitelfedezeti mutató, szemben Nyugat-Magyarország 54%-os és Kelet-Magyarország 51%-os átlagával. Ezek a számok viszonylag biztonságos jelzáloghitel-felvételi attitűdöt mutatnak, törlesztési probléma esetén a lakás eladása pénzügyi értelemben reálisan szóba jövő megoldás az átlagos ügyfeleknél.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


A nagy országos átlag ugyanakkor azt mutatja, hogy egyre többen vállalják a jogszabályi 80%-os korláthoz igen közel eső, 70-80%-os hitelfedezeti arányt (LTV-mutató) is. Tavaly az ilyen kockázatvállaló ügyfelek aránya 35% felett alakult, igaz, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI-mutató) szempontjából is egytől egyig kockázatos ügyletekről lenne szó.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Egyre hosszabb kamatperiódus


A legnagyobb áttörést a kockázatok csökkentése érdekében az elmúlt hónapokban a kamatperiódus szempontjából sikerült elérniük a bankoknak, illetve a folyamatot több intézkedéssel is katalizáló MNB-nek. Az adósságfék-szabályok október 1-jétől várható szelektív szigorítása további előrelépést hozhat ebben. Az idei év első 5 hónapjában az új lakáshitelek 24%-át vették csak fel 3,6 vagy 12 havi kamatperiódussal, és 31%-ra emelkedett az 5 évnél is hosszabb kamatperiódussal rendelkező új lakáshitelek aránya. A meglévő lakáshitelek esetében azonban még mindig 60% fölött van a rövid kamatperiódusú hitelek aránya, amire érdemes odafigyelnie a piacnak és a jegybanknak.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Területi megbontásban azt mutatják a Duna House adatai, hogy Nyugat-Magyarországon a legnépszerűbbek a legalább 10 évre fixált kamatozású jelzáloghitelek, Budapesten pedig a legkevésbé azok. A fővárosban a legmagasabb, de már ott is alacsonynak mondható a változó kamatozású lakáshitelek népszerűsége.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Tényleg jobbak a minősített lakáshitelek


Tavaly nyár óta egyre többen választják az MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket. A jegybank számai alapján ezek valóban kedvezőbbek több szempontból is, átlagos THM-ük például több mint 1% százalékponttal kedvezőbb a többi (3 éven túl kamatfixált) lakáshitelnél. Ugyanakkor az is látható, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt felvevők valamivel nagyobb kockázatot vállalnak a többieknél, részben persze valószínűleg a kedvezőbb feltételeknek köszönhetően.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Amiben megállt a változás


Az elmúlt években jelentősen csökkent a hitelek átlagkamata, és visszatértek az új lakások vásárlására, építésére felvett lakáshitelek is. Az utóbbi hónapokban azonban már nem látható érdemi kamatcsökkenés, és 10% alatt maradt mind az új lakások vásárlására, mind az építésre és bővítésre felvett hitelek aránya a teljes lakáshitel-kihelyezésen belül az MNB tavaly év elejéig visszatekintő havi adatai alapján.

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Lakáshitel felvételen gondolkodsz? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Elszálltak a lakáshitelek - mégis mi folyik a háttérben?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium