Itt az MNB ajánlása: fix törlesztőrészletbe terelnék a hiteleseket

2019. április 15. 17:20    
nyomtatás
 
Már régóta szó van arról, vajon mit fog tenni az MNB a változó kamatozású hitelek kockázatainak enyhítésére, hiszen a lakáshitelek 60%-át még ma is ezek alkotják. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank ajánlása erre vonatkozóan: a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős része évente tájékoztató levelet fog kapni bankjától a kamatperiódus-váltás lehetőségeiről.


Az MNB célja, hogy növelje a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező fogyasztók körében a pénzügyi tudatosságot - olvasható az ajánlásban. Az ajánlás címzettjei a pénzügyi intézmények, amelyek felé az MNB tájékoztatási elvárásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy

a fogyasztók a változó kamatozású jelzáloghiteleiknél ne csupán az aktuális kamatmértékeket és törlesztőrészleteket mérlegeljék, hanem a változó kamatozású hitelre vonatkozó kamatkockázat hosszútávú lehetséges következményeit is értékeljék.

Az ajánlás legfontosabb elvárásai:
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény naptári évente legalább egy alkalommal nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitelek átárazódásának kockázatáról azok számára, akik az előző év december 31-én fennálló legalább 10 éves hátralévő futamidejű, változó kamatozású forint jelzáloghitel-szerőződéssel rendelkeznek, és nincsenek 90 napon túli késedelemben.
 • Első alkalommal legkésőbb 2020. január 31-ig kell ezt megküldeni a 2015. február 1-je (a devizahiteles forintosítás és elszámolás fordulónapja) előtt kötött hitellel rendelkezők számára.
 • Az MNB 2019. szeptember 30-éig várja el a tájékoztatást azok esetében, akik 2015. február 1. napja előtt kötött, változó kamatozású, 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű forint jelzáloghitel-szerződéssel rendelkeznek.
 • Az MNB jó gyakorlatnak tartja a tájékoztatás szakaszos, több időpontban, időszakonként arányosan történő teljesítését, illetve hogy a fentiek helyett rövid idő alatt, nagyobb számban végezze el ezt a pénzügyi intézmény.
 • Az ajánlás nem terjed ki az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre, a gyűjtőszámlahitelekre, és bizonyos fizetéskönnyített hitelekre.
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a tájékoztatóban egyidejűleg mutassa be az 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusban, vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamatra történő szerződésmódosítási lehetőség közül legalább kettőt.
 • Az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukcióval való hitelkiváltási lehetőségről is tájékoztat a pénzügyi intézmény a tájékoztatás alapján történő személyes megjelenés esetén.
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a fogyasztó jelzáloghitelére szabottan, összehasonlítható módon nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitel aktuális kamatáról, törlesztőrészletéről, valamint kamatkockázatáról, illetve a bemutatásra kerülő, hosszabb kamatperiódusra vagy futamidő végéig rögzített kamatozásra vonatkozó szerződésmódosítási lehetőségek kamatáról és törlesztőrészletéről.
 • Az MNB elfogadja az elektronikus csatornán (pl. netbanki felület, email), egyidejű SMS-értesítéssel való tájékoztatást is.
 • Elvárt, hogy a pénzügyi intézmény dolgozzon ki intézkedési tervet azon fogyasztók részére is, akik a bemutatott szerződésmódosítási lehetőséget a törlesztőrészlet növekedésére tekintettel nem tudják elfogadni, ugyanakkor jelzik a pénzügyi intézmény felé, hogy szeretnének élni szerződésmódosítási lehetőséggel a kamatkockázat csökkentése érdekében.
 • A pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára. Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítás végrehajtását ne kösse a módosítást megelőző szerződéses feltételekhez képest további szerződéses feltétel teljesítéséhez.
 • Az MNB elvárja, hogy a szerződésmódosítás során legfeljebb csak a szerződésmódosításhoz közvetlenül kapcsolódó, esetlegesen felmerült és objektíven indokolható díjak kikötésére és költségek érintett fogyasztóra való áthárítására kerüljön sor.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium