Kijózanító hír: csak a szülő nők kapnak a kormány kamatmentes hiteléből

Portfolio, MTI
2019. február 12. 11:48  english version   
nyomtatás
 
A 2019. július 1-je utáni 3 éven belül gyermeket szülő 40 év alatti házas nők igényelhetik csak a 10 millió forintos kamatmentes hitelt - vált egyértelművé Novák Katalin államtitkár szavaiból. Kiderült az is, hogy az idei második félévben 75 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintot szán a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv végrehajtására.

UPDATE: cikkünk megjelenése után Novák Katalin államtitkár pontosító részleteket közölt az ATV műsorában:

2019.02.12 21:30 Megvan, mivel büntet a kormány új 10 milliós hitele, ha nem jön a gyerek

Fontos téma lesz ez Hitelezés 2019 konferenciánkon, nem érdemes lemaradni az éves egyik legnagyobb banki eseményéről!Már júliustól lehet igényelni az újfajta kedvezményes CSOK-hitelt, és ugyancsak júliustól kérhetik a gyereket vállaló nők a 10 millió forintos kamatmentes állami támogatást - mondta az M1 mai műsorában Novák Katalin államtitkár.

A nem egyértelmű sajtótudósítások nyomán keletkezett félreértéseket (miszerint pl. gyerekvállalás nélkül is járna a 10 millió) oszlatja el a kormány által közzétett videó is Novák Katalin tegnapi sajtótájékoztatójáról, amelyben elhangzott:

Ez a 2019. július 1-je után megszületett babákra lesz érvényes, tehát azoknak a családoknak, akik 2019. július 1-je után vállalnak gyermeket, illetve az után születik majd meg a gyermekük, ez a lehetőség 2019. július 1-je után nyílik meg, onnantól lehet majd belépni, és három évre fogjuk meghirdetni, tehát ez a lehetőség három évig áll nyitva, tehát három évig léphetnek be ezek a fiatalok, akikről az imént beszéltem.
Mivel várhatóan 270-300 ezer gyermek fog születni Magyarországon a következő három évben (némi szülésszám-növekedést megengedve), és legfeljebb 10 millió forint a felvehető összeg, mintegy 3000 milliárd forint lenne a program felső határa, vagyis a maximális hitelállomány 2022-re. Feltételezhetjük azonban, hogy a gyermekek egy része továbbra is házasságon kívül fog születni (2016-os adatok szerint arányuk 43%), arányuk azonban csökkenhet a támogatási rendszer hatására.

Ha például azt feltételezzük, hogy a következő három évben a szülő nők 70%-a lesz házas, akkor nagyjából 2100 milliárd forint az új hitel maximális állománya. Azt továbbra sem tudni, hogy az új kamatmentes hitelt bankok nyújtják-e majd, és hogy a többi támogatott hitelhez hasonlóan állami kamattámogatással érik-e majd el a kamatmentességet. Mindenesetre 5%-os kamattámogatást feltételezve a 2100 milliárd forintos állomány évi 100 milliárd forint körüli kiadást jelentene az állam számára, ehhez jönne hozzá a legalább kétgyerekeseknek járó tartozás-elengedés, ami viszont várhatóan szépen eloszlik majd (évi néhány tízmilliárdos összegben) a következő 20 évre.A tavaszi időszakban igyekeznek a lehető legtöbb szükséges törvényt megszavazni, de így is várhatóan csak 2020 januárjáról lép életbe a legalább négygyerekes nők szja-mentessége és nagyszülői gyed - mondta ma Novák Katalin az M1-en. Felhívta a figyelmet: akár 40 millió forint támogatást is kaphat egy fiatal pár közös önálló életük megkezdésére segítségként az államtól a családvédelmi intézkedések nyomán.

A műsorban elhangzott, az idei második félévben 75 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintot szán a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv végrehajtására.


UPDATE: cikkünk megjelenése után Novák Katalin államtitkár pontosító részleteket közölt az ATV műsorában:

2019.02.12 21:30 Megvan, mivel büntet a kormány új 10 milliós hitele, ha nem jön a gyerek

Címlapi fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fontos téma lesz ez Hitelezés 2019 konferenciánkon, nem érdemes lemaradni az éves egyik legnagyobb banki eseményéről!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium