Előfizetői tartalom

Kik is vannak a BAR-listán? Az MNB elárulja az igazságot

Az utóbbi időben több cikk is megjelent a késedelmes lakossági hitelek témájában. Az MNB most további részleteket árul el. A 2014-ben mintegy 1,9 milliós darabszámon tetőző késedelmes lakossági hitelszerződések száma mára 16 százalékkal 1,6 millióra csökkent, ami 900 ezer adóshoz köthető. A tartozások 80 százaléka egymillió forintnál alacsonyabb összegű, míg 50 százalékuk a 200 ezer forintot se haladja meg. A magas összegű jelzáloghitelek esetében stabilitási szempontból kedvező fejleményt jelent, hogy a követelések egyre nagyobb aránya a követeléskezelők mérlegében van, akik az adósok együttműködése esetén megoldások szélesebb tárházát tudják kínálni. A szociálisan rászoruló adósok helyzetén mindeközben a Nemzeti Eszközkezelő működése is enyhít.

Az adósok tömeges késedelembe esése a 2009 előtti devizaalapú hitelezés és a válság előtti időszakra jellemző túlzott eladósódáshoz és kockázatalapú versenyre vezethető vissza, míg a 2010 óta kihelyezett jelzáloghiteleknél alig volt bedőlés. A késedelmes hitelek éveken keresztül terhelték a banki mérlegeket, azonban az elmúlt két-három évben a javulás jelei látszódnak....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés