Közjegyzői eljárás: az MNB javaslatait támogatja a Magyar Bankszövetség

2019. augusztus 9. 16:53    
nyomtatás
 
Komoly elégedetlenséget lát a mai cikkünkben bemutatott közjegyzői díjváltozások körül a Magyar Bankszövetség is. A szervezet a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi javaslataival összhangban lévő változásokat szorgalmaz.


Ma reggel írtunk róla, hogy július 1-je óta az új közjegyzői díjrendelet hatályba lépése, mától pedig egy új közjegyzői kamarai iránymutatás borzolja tovább a kedélyeket a hitelpiacon. A változások nem hoztak egyértelmű és érdemi költségcsökkentést még a jogszabály által "különleges elbánásban" részesített lakáshitelek esetében sem.

Ahogy felidéztük, a Magyar Nemzeti Bank tavasszal közzétett 330 pontos Versenyképességi Programja is foglalkozik a közjegyzői díjak csökkentésének, illetve a közjegyzői hitelesítés központi digitális platformmal történő kiváltásának a lehetőségével. Mint ma kiderült, a Magyar Bankszövetség teljes mellszélességgel kiáll ezen elképzelések mellett.

Megkeresésünkre a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente az alábbi nyilatkozatot tette ugyanis:

A Magyar Bankszövetséghez is érkeztek az érintettek komoly elégedetlenségről tanúskodó visszajelzések a közjegyzői díjak jelentős emelkedése, valamint a folyamat több lépcsőssé válása miatt. Szektorunk teljes mértékben egyetért a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi Programjának vonatkozó pontjaival, ezek ugyanis már korábban, a jelenlegi változások előtt is a hitelezéshez, ezen belül külön is a lakáshitelezéshez kapcsolódó közjegyzői eljárások olcsóbbá és egyszerűbbé tételének egyértelmű igényét fogalmazták meg. Ez is egy olyan folyamat, ahol az elavult, költség- és időigényes papíralapú rendszert ügyfélközpontú, központi digitális platformmal kellene mihamarabb kiváltani. Magyarország versenyképességének növelésében a hazai bankszektor e témában is teljes szakmai egyetértéséről biztosítja a Nemzeti Bankot, és az általa megfogalmazott jogos és időszerű követelményeket.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium