Mi lesz a lakáshitelek kamatával? Beavatkozás közeledik

2018. május 18. 10:55    
nyomtatás
 
Szigorítás jöhet 2019 elejétől az MNB adósságfékszabályaiban. A K&H sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján a mostani 50%-ról 25-35%-ra csökkenő jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) képzelhető el a változó kamatozású és a 3 éves kamatperiódusú hiteleknél, de akár 5 éves kamatperiódus mellett is. Ez azt jelentené, hogy újabb lépéssel tereli a fix kamatozás felé a jegybank a hitelfelvevőket.

Ennek részben ellentmond, hogy Banai Ádám MNB-igazgató a héten a Portfolio-nak arról beszélt, hogy nincs szükség az adósságfékszabályok szigorítására. Az adósságfékszabályokról épp nemrég írtunk részletesen.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj a Pénzcentrum kalkulátorával!
Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója a bank mai sajtóeseményén elmondta:
 • A lakáspiaci tranzakciók szempontjából a csúcs és a gödör között félúton járunk, valahol a lakáspiaci ciklus közepén vagyunk.
 • A nominális lakásárak mára bőven meghaladták a 2008-as szintet, reálértéken azonban még a válság kitörését megelőző szintek alatt vagyunk.
 • A használt és az új lakások árindexe között nincs jelentős eltérés, csak 2012-2015 között volt némi elszakadás a gyér újlakáskínálat miatt.
 • Budapesten 2008 óta 51%-kal nőttek a nominális lakásárak, Pest megyében ez szűk 13% volt, Észak-Magyarországon 14%-kal csökkent, a Nyugat-Dunántúlon 25%-os volt a növekedés 2008 óta.
 • Az áremelkedés dinamikája a fővároson kívüli városokban, sőt a községekben is meghaladhatja a budapesti áremelkedés dinamikáját a következő években a K&H szerint.
 • Az ingatlanpiaci tranzakciók közel 40%-a befektetési céllal történik, ami annak is köszönhető, hogy a lakásbefektetéssel elérhető hozam bőven a lakáshitelek költsége fölött van, ez azonban hosszú távon nem fenntartható, így a befektetésben gondokoldóknak sietniük kell.
 • Az új lakások piaca számára nagy bizonytalanságot jelent az áfaszabályok 2019 végén várható változása, a K&H kiszámíthatóságot vár.


Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj a Pénzcentrum kalkulátorával!A lakáshitelezéssel kapcsolatban elhangzott:
 • Ami a lakáshitelezést illeti, a K&H szerint bőven van tér a bővülésre, hiszen a GDP-arányos lakáshitelállomány (8%) és az adóssággal rendelkező háztartások aránya is alacsony európai összevetésben.
 • A bank szerint részben a hitelfelvevők számának növekedése, részben a lakásárak növekedése miatti hitelméret-növekedés hozhat jelentős bővülést a piac számára.
 • A szabad felhasználású jelzáloghitelek lényegében eltűntek a piacról, a személyi kölcsönök alacsony kamata és az egyszerű hitelfelvételi folyamat miatt a fedezetlen hitelek nyertek teret helyettük.
 • A magyar piacra a hitelkiváltások továbbra sem jellemzők. A szlovák és a cseh piacon az 5-10 évre fixált kamatozású hitelek jellemzők, ilyen időközönként a hitelkiváltások is dominánsak.
 • Magyarországon az új lakáshitelek magas volumene miatt nem jellemző a K&H szerint a hitelkiváltás, de ennek is eljön az ideje.
 • Érdekes a lakáshitelek megoszlása kamatperiódus szerint: míg a meglévő lakáshitelállomány 62% még változó kamatozású, februárban az új szerződéskötések esetében már csak 28% volt ezek aránya. Az MNB még tovább szeretné növelni az 5 éven túli kamatfixálású lakáshitelek arányát.
 • Új jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabályok várhatók 2019 januárjától. 25-35%-os sáv környékére vihetik le a rövid kamatperiódusú hitelek esetében a mutató értékét a jelenlegi 50%-ról, ebbe a 3, de akár az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek is beleeshetnek - vélik a K&H-nál.
 • A bank szerint idén 770-840 milliárd forint lehet a jelzáloghitelezés volumene Magyarországon, ami a tavalyi folyósítási számokhoz képest nagyjából 20%-os növekedés lenne.
 • A K&H 2017-es "specialitásai": az átlagos hitelösszeg 9 millió forint (Budapesten magas), az átlagos futamidő 16-18 év, az online igénylések aránya az új folyósításoknál 10%. A folyósított jelzáloghitelek 98%-a lakáscélú, az 1 évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek aránya 55% volt. 104 milliárd forintnyi jelzáloghitelt folyósított a bank tavaly, az idei első 2 hónapban pedig 12 milliárdot.
 • 2017 januárja és 2018 februárja között 4000 darab CSOK-igénylést fogadott be a bank 11,5 milliárd forint összegben, az igényelt átlagösszeg 2,9 millió forint. A 10 milliós CSOK az összes igényelt támogatás volumenének a 43%-át tette ki. Az igénylők 75%-a hitelt is kér a CSOK mellé.

Mi lesz a lakáshitelek kamatával? Beavatkozás közeledik


Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj a Pénzcentrum kalkulátorával!Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium