Előfizetői tartalom

MNB: nem csak a lakosságnak lehet probléma a változó kamatozás

Banai Ádám, MNB
|
Pulai György
Ahhoz, hogy a hitelezés megfelelően támogassa a reálgazdaság bővülését és a vállalkozások versenyképesebbé válását, nemcsak annak mennyisége, de összetétele is fontos. Az MNB Növekedési Hitelprogramjának jelentős szerepe volt a hitelállomány csökkenésének megállításában. Bár a kkv-hitelezést a közelmúltban már 10 százalék fölötti éves növekedési ütem jellemezte, az NHP kivezetése óta visszaesett a hosszú lejáratú, és azon belül is a fix kamatozású hitelek aránya; mindkét mutató elmarad a fejlett országokban jellemzőhöz képest. A kkv-hitelpiac megfelelő működéséhez szükséges a hosszú, fix kamatozású kkv-hitelek nagyobb térnyerése.

A magyar gazdaság felzárkózásához elengedhetetlen a hazai vállalkozások versenyképesebbé válása, dinamikus növekedése. Ehhez szükséges, hogy a vállalati hitelezés ne csak megfelelő volumenben, hanem egészséges szerkezetben álljon rendelkezésre. A válság kitörését követően Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is jelentős mértékű és időben is elhúzódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés