Gazdaság

Javulás export-import növekedés relációjában

Portfolio
A vámstatiszika szerinti nyilvántartás alapján 2000 elsô negyedévében– elôzetes adatok alapján – a kivitel közel 1650 mrd Ft-ot, a behozatal 1820 mrd Ft-ot tett ki. Az áruforgalmi mérleg hiánya 180 mrd forint volt, mely 40 mrd Ft-tal több mint 1999 azonos idôszakában. A KSH számításai szerint az elsô negyedévi export volumennövekedése 2%ponttal haladta meg az importdinamikát, a kiviteli 17.5-kal, a behozatal 15.2%-kal volt magasabb a tavalyi elsô negyedévhez képest.
A dollárban számított áruforgalmi passzívum – az 1999. januári-márciusi 620 m USD-s mérleghiánnyal szemben – 700 m USD volt. Ezen belül a bérmunka céljára behozott anyagok értéke közel 30 m USD-vel nôtt. Kedvezô, hogy az USD-ben számolt importdinamika az elsô két hónaphoz képest 11.7%-ról 10.2%-ra mérséklôdött a kumulált adatok alapján, ugyanakkor az exportban 1%ponttal 9.1%-ról 10.1%-ra gyorsult az export. A kedvezô változásra már a korábban publikált folyó mérleg adatokból is számíthattunk.

A negyedéves adatok összehasonlításakor figyelembe kell venni hogy az olajárak 1999 elején még jóval alacsonyabbak (kevesebb mint fele) voltak az idei év azonos idôszakánál, mely a behozatal dollárértékében a volumennél magasabb növekedést eredményezett, másrészt az euro több mint 15%-os leértékelôdése szintén az USD-ben számolt egyenleg kedvezôtlenebb értékét okozta.

Az ipari vámszabad területek forgalmának aktívuma tovább emelkedett, értéke mintegy 100 mrd Ft-tal 220 mrd Ft-ra nôtt, mely a jellemzôen bérmunkát végzô multinacionális vállalatok növekvô aktivitását mutatja. A hozzáadott értékek alakulásáról nincsenek adataink. A vámstatisztikai forgalom egyenlege az elôbbivel ellentétben – az export 23%-os, az import 31%-os bôvülése mellett – jelentôs mértékben romlott, a mérleghiány az elôzô év azonos idôszakához viszonyítva 140 mrd Ft-tal, 400 mrd Ft-ra emelkedett.

Az Európai Unió tagországaiba irányult az export 77%-a, a fejlôdô országok kiviteli részesedése 3%, míg a közép- és kelet-európai országoké – az elôzô év azonos idôszakához hasonlóan – 12% volt. Tovább emelkedett a fejlett országokkal folytatott kereskedelem aktív egyenlege, ugyanakkor a közép- és kelet-európai régiót illetôen fokozódott a deficit.

.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
walmart_getty