Gazdaság

Ma várható kamatdöntés az USA-ban

Portfolio
A mai és a holnapi napon ülésezik a FED Nyíltpiaci Bizottsága, amely az USA gazdasági helyzetének megvitatásán túl dönt a FED irányadó kamatainak mértékérôl. Az ülés a világ tôkepiacai által leginkább figyelemmel kísért esemény. A piaci elemzôk többsége a korábbiakban 50 bp-os kamatemelésre számított a központi banki szerepet betöltô intézménytôl, azonban a múlt heti kiskereskedelmi forgalmi adatok és a termelôi infláció csökkenése alapvetôen megosztotta a szakembereket. A CNNfn.com által készített felmérés fele-fele arányhoz közeli megoszlást mutat az 50 és 25 pontosok tábora között. A képet az elérhetô információkból kissé árnyaltabbá teszik a tegnapi robosztus ipari termelési adatok.
Az USA gazdasága az elsô negyedévben 5.4%-os növekedést mutatott a tavaly utolsó 3 havi 7.3% után. A robosztus növekedés eddig nem járt az infláció jelentôsebb gyorsulásával, ugyanakkor egyre több olyan jelentés lát napvilágot, illetve egyre több indikátor utal arra, hogy az árszintekben is fokozódik a feszültség és a jelenlegi körülmények között az árszínvonal gyorsabb emelkedése elkerülhetetlennek látszik.

Egy, a kisvállalkozásokról készített tanulmányanyag szerint áprilisban az említett csoport negyede emelte árait, harmada növelte a foglalkoztatottak számát. A jelentés meglehetôsen borús elôképet fest a ma publikálandó fogyasztói árindex szempontjából. A tanulmány szerint a vizsgált szektorban foglalkoztatottak 32%-a keresett többet, melyre a havi adatok tanulmányozásakor 25 éve nem volt példa. A megkérdezettek mindössze 1%-a tartotta komoly problémának az inflációt a gazdaság prosperitása szempontjából. A magasabb kamatszintet szintén elég alacsony arányban, mindössze 4%-ban tartották aggasztónak. Jól mutatják tehát az adatok, hogy a kisvállalkozásoknál a legtöbben a termelékenység növekedésében, a terjeszkedésben látják a jövôt, mely ellensúlyozni tudja a magasabb forrásköltségekbôl fakadó hátrányokat is.

Hosszabb távon gondolkodva azonban felvázolható egy meglehetôsen pesszimista forgatókönyv a bérköltségek elszaladásával kapcsolatban. A rugalmasabb munkapiaci feltételek ellenére a maradék merevségek és a reálgazdasági alkalmazkodás pénzügyi piacokhoz képesti késlekedése még nem jelentene akkor problémát, mint a befektetôk (alkalmazók) túlzott optimizmusa. A növekvô bérköltségek a lassuló gazdasági bôvülésben az egységköltség számottevô növekedését is okozhatják, mely azt jelenti, hogy azok a beruházások, melyek megtérülését a magasabb termelékenységtôl várták a befektetôk nem, illetve nem olyan mértékben lesznek nyereségesek, mint ahogyan az az elképzeléseikben szerepelt. Ez persze az adott vállalatok értékét csökkenti, mely a vagyonhatáson keresztül a keresleti oldal számottevô szűkülését idézheti elô.

Úgy tűnik tehát, mintha nemcsak a keresleti, de a kínálati oldalban is egyfajta elôreszaladás történt volna, ugyanakkor a strukturális és idôbeli különbözôségek továbbra is fennállnak. A FED-nek nagyon óvatosan és meggondoltan kell a kamatemelés eszközéhez nyúlnia, hogy a meglevô feszültségeket olyan módon vezesse le, hogy ne okozzon még nagyobb egyensúlytalanságot. Egyes vélemények szerint egy hirtelen és túlzott szigorítás a lakosság magas hitelállománya miatt nagyon kellemtelen következménnyel járhat. Ennek ellenére érdemes számok nélkül is elgondolkodni azon, mennyire fenntartható hosszú távon egy olyan helyzet, ahol a lakosság fogyasztását részben és közvetve a kormányzat és a külföld megtakarításai finanszírozzák.

A kamatemelés ténye szinte biztosra vehetô, azonban mint korábban említettük érdemes átgondolni, hogy milyen üzeneteket küldhet a FED a piac számára a kamatemelés mértékében. Egy 25 bp-os emelés vélhetôen azt sugallná, hogy a szabályozók aggódnak a gyors gazdasági növekedés és annak középtávú hatásai miatt, ugyanakkor a fokozódó infláció rémképe még nem annyira küszöbön álló probléma. Az 50 pontos emeléssel a FED erôsen kifejezné aggodalmát a növekedéssel és az inflációval kapcsolatban, ugyanakkor megnövelné egy ún. „hard landing” (a gazdaság növekedési ütemének lassulásával fokozott egyensúlytalanságok esetleg recesszió következik be) valószínűségét ha figyelembe vesszük, hogy várhatóan nem a mostani lesz az utolsó szigorítás az elkövetkezendô fél évben. Az elemzôk többsége a FED Funds Rate év végi értékét 6.75-7% köré várja.

Bár sokan megkérdôjelezik a FED Funds Futures Rate elôrejelzô szerepét a Fed kamatdöntéseivel kapcsolatban, ugyanakkor mint piaci indikátor érdemesnek tartjuk erre is felhívni a figyelmet. Az overnight kereskedési adatok alapján az említett derivatív kontraktus alapján a 50%-nál nagyobb a valószínűsége egy 50 bp-os kamatemelésnek.

A mai napon közlik a fogyasztói inflációs adatokat az USA-ban, melyeknek még döntô hatása lehet a FED lépésére. A piaci elemzôk az áprilisi havi indexeknél a teljes mutatóban 0.1%-os emelkedést, a maginflációban 0.2%-os növekedést várnak a márciusi 0.7%-os illetve 0.4%-os adatok után.

wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty