Gazdaság

Csökken a háztartások megtakarítási kedve

Portfolio
Az MNB elôzetes adatai szerint a háztartások operacionális (a kamatjövedelmekbe foglalt inflációs kompenzációval visszakorrigált) nettó finanszírozási képessége mind a múlt hónaphoz, mind az egy évvel korábbi értékhez képest csökkent. Az említett módon számítva a megtakarítások mindössze 7.9 mrd Ft-tal emelkedtek áprilisban, ugyanakkor az elsô három hónap átlagában közel 20 mrd Ft volt az átlagos növekmény.
A nettó finanszírozási képesség, mely kamatokba foglalt inflációs kompenzációt is tartalmazza 33.6 mrd Ft-tal emelkedett. Ennek ellenére a nettó pénzügyi vagyon (bruttó megtakarításállomány) csak 16.7 mrd Ft-tal nôtt, ugyanis a tôkepiacokon lezajlott korrekciók hatására a háztartások egyes megtakarítási instrumentumaikon összesen nettó 16.9 mrd Ft árfolyamveszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A tôzsdei részvényeken pl. 27.7 mrd Ft vesztesége keletkezett a lakosságnak áprilisban.

A megtakarítás szerkezetét illetôen folytatódtak a korábbi hónapokban tapasztalt tendenciák. A betéti formák felôl a befektetésijegy- és a részvény-vásárlás felé tolódik el a megtakarítás célpontja. A nettó befektetési jegy vásárlás áprilisban 7.3 mrd Ft volt, míg a lakosság 8 mrd Ft értékben vásárolt részvényeket.

A háztartások által felvett hitelek állománya tovább növekedett, a meghatározó szerepet az elôzô hónapokhoz hasonlóan a fogyasztási hitelek képviselik. A várakozásoknak megfelelôen az új lakáshitelezési rendszerrel összefüggésben emelkedô dinamikát mutat az építési-ingatlanvásárlási hitelek állománya.

A fenti adatok jól mutatják, hogy a megtakarítási kedv egyre alacsonyabbá válik, mely részben a fogyasztási hajlandóság emelkedésének, ugyanakkor a vonzó instrumentumok relatív hiányának is köszönhetô. Az elôzô évhez képest jelentôsen csökkenô betéti illetve állampapír hozamok (csökkenô reálkamatszint), a kedvezôtlen részvénypiaci környezet vélhetôen a trenden túlmenôen további kedvezôtlen irányba befolyásolhatta a lakosságot.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
lynx ifv