Gazdaság

Búcsúbeszéd az MNB-ből

Portfolio
A mai napon sajtótájékoztatót tartott az MNB, ahol a jegybanki tevékenység elmúlt 6 évét tekintették át, illetve szó esett az MNB tevékenységének átalakulásáról az említett időtartam alatt. A 6 év Surányi György legutóbbi jegybankelnöki mandátumát jelenti, a periódusról összefoglaló kiadvány is készült. Az MNB vezetésének célja, hogy a kiadvánnyal egyben hagyományt is teremtsen. A sajtótájékoztató Surányi György utolsó nyilvános sajtótájékozatója volt MNB elnökként.

Éppen 6 éve annak, hogy az előző koalíciós kormány 1995 márciusában megszorító intézkedéseket vezetett be, illetve új árfolyammechanizmus kezdte meg működését a csúszó leértékeléssel. Surányi György kiemelte, hogy az ország akkor súlyos külső és belső egyensúlytalanságokkal küszködött. A gazdasági szerkezetváltás még javában tartott. Az infláció gyorsult, a befektetők menekítették tőkéjüket az országból.

A 95-ben kinevezett jegybankvezetés célja a fenntartható növekedés megteremtése volt. A stabilizáció nem okozott jelentősebb visszaesést sem a növekedésben, sem a foglalkoztatásban. 15 hónap alatt sikerült gyors növekedési pályára állni, azóta 4% feletti GDP bővülés tapasztalható. 95 nyarán a 30% feletti inflációt sikerült lelassítani, jelenleg az egyszámjegyű tartományba kerültünk. A külföldi bizalom visszatérésével 1996-ra lehetővé vált a forint konvertibilitásának megteremtése. A sikeres jegybankpolitika alapvető feltétele volt a folyamatos változás és megújulás. A nem jegybanki funkciók folyamatosan leépültek, megszűnt a kereskedelmi banki leánycég, a méret jelentősen csökkent létszám tekintetében is. A jegybanki működés költsége reálértékben 40%-kal csökkent 1995. óta.

A költségvetési és monetáris funkciók megfelelő módon történő elválasztását a Magyar Államkincstár megteremtése hozhatta létra. Ebben a folyamatban lényeges mozzanat volt az adósságcsere, mellyel létrejött az állam önálló adósságkezelése. Az adósságcsere definíciószerűen nem érintette az államháztartás konszolidált hiányát.

Jelentékeny lépés az egységes forint- és devizapiac megteremtése, illetve a kockázatkezeléshez kapcsolódó eszközök alkalmazása és az infrastruktúra kiépítése. Kialakult a monetáris politika modern rendszere, mely nem különbözik az EU jegybankjainak ide kapcsolódó rendszereitől. Bevezették a Girot, a VIBER-t. Az MNB a Giro rendszerben résztulajdonos, míg a VIBER teljes egészében az MNB tulajdona. A VIBER teljesen egészében kompatibilis az ECB elszámolási rendszerével. A pénzügyi infrastruktúrában évtizedes lemaradásokat sikerült behozni.

Megújult a Nemzeti Bank ellenőrzése és a biztonsági rendszere. A Felügyelő Bizottság a Titkárságával közvetlenül irányítja az MNB belső ellenőrzését. A költségvetési, gazdasági és számvevőszéki bizottság gyakorolja a parlamenti ellenőrzést.

Elveiben átalakult az emissziós politika. Biztonsági okokból elkerülhetetlen volt a bankjegycsere. A pénzhamisítás olyan üzletággá vált, mely mindenképpen kikényszerítette a biztonsági elemek fokozott alkalmazását.

Surányi György a jegybank sikeres tevékenysége mellett elismerően szólt a Pénzügyminisztérium segítő tevékenységéről is az elmúlt években.

Surányi György újságírói kérdésre elmondta, hogy a Jegybanktörvény alapjában véve megfelel a nyugati standardoknak, ugyanakkor néhány ponton javításra szorul a jogszabály. Az elnök itt elsősorban a különleges helyzetekre gondolt, példaként a jegybanktanács tagságát illető folyamatosságot hozta elő, mint megteremtendő feltételt. Ha lehet a jegybanktanács tagjai minél hosszabb ideig legyenek pozíciójukban egy kormányzati ciklus alatt. Surányi a jelenlegi monetáris eszközrendszert úgy jellemzte, hogy ez közelítette az adott feltételrendszerben a lehetőségek határát. Az MNB-nek sikerült a piaccal megértetni politikájának lényegét, Surányi nem vélt felfedezni komolyabb információs inkonzisztenciát a piac és az MNB között a célokat illetően.

A főállású jegybanktanácsi tagok kérdését illetően Surányi elmondta, hogy a külső tagok alkalmazásának előnye az a friss, új szemlélet, melyet a független tagok biztosíthatnak. A belső tagság előnye, hogy az ilyen tag a mindennapi lüktetések része a jegybankban, ugyanakkor bizonyos módon az operatív folyamatokon felül áll.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus