Előfizetői tartalom

Ecostat prognózis az idei gazdasági folyamatokra

Portfolio
Az ECOSTAT havi jelentése szerint az elmúlt időszakban igen kedvező konjunkturális jelek mutatkoztak az USA-ban, míg az euró-zónában meggyőző növekedési adatok nélkül az inflációs feszültségek növekedéséről beszélhetünk inkább. A hazai gazdaság fejlődése nagymértékben függ a külgazdasági környezet változásától. A kormányzati eszközök támogatásával megvalósuló beruházások pótlólagos keresletükkel valamelyest élénkíthetik a gazdaságot, illetve mérsékelhetik a visszaesést. Ez azonban nem lehet a tartós növekedés forrása. Az idei évben a hazai gazdaság az ECOSTAT szerint 3.6-3.8%-kal bővülhet, az inflációs átlag 5.6% lehet. A külső és a belső egyensúly egyránt romlik. Az ECOSTAT konjunktúrafelvételei a vállalati kör erősödő optimizmusára utalnak.

Az ipari termelés 12 havi indexe márciusban újra növekedést mutatott (3.1%), de hosszabb időszakra visszatekintő bázison vizsgálva továbbra is stagnálás látszik. Számottevő ipari növekedésre az év második felében számít az ECOSTAT. Éves átlagban azonban így sem várható, hogy az ipar teljesítménye jelentősen meghaladja az előző évi növekedési ütemet. A kiskereskedelmi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés