Előfizetői tartalom

170 mrd Ft-tal lehet magasabb az államháztartási hiány

Portfolio
Az eredetileg előirányzottnál mintegy 172.5 mrd Ft-tal, a GDP kb. 1%-val lehet magasabb az idei évben az államháztartás hiánya – állította László Csaba pénzügyminiszter mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A GDP arányos hiány ezzel a korábban tervezett 3.2% helyett 4.2% körül alakulhat (GFS számítás szerint), míg az uniós szabályozással összhangban levő módszertan alapján számított deficit a korábbi 4.9%-os prognózissal szemben megközelítheti a 6%-ot. A deficit növekedése a korábbi prognózishoz képest elsősorban a Társadalombiztosítási Alapok jóval magasabb hiányát tükrözi.

A költségvetési egyenleg a rendelkezésre álló első négy havi tényadatok tükrében is igen kedvezőtlenül alakult. Az államháztartás hiánya április végére már az éves előirányzat 62.5%-ra rúgott, ugyanakkor ennek kialakulásában számos egyszeri tétel is komoly szerepet játszott (MFB tőketartalékának kifizetése, TB alapok számára kifizetett 13. havi bér- és gazdálkodási...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái