Előfizetői tartalom

Régiós devizák együttmozgása: mi mozgatja a forintot?

Portfolio
Az elmúlt időszakban több kedvezőtlen hír is napvilágot látott Lengyelországgal kapcsolatban, melyek lehetőséget adnak arra, hogy megvizsgáljuk: van-e, és milyen mértékű kapcsolat van a régió három nagy gazdasága: Lengyelország, Csehország és Magyarország fizetőeszközeinek árfolyamalakulásában. A nemzeti fizetőeszközök árfolyamát az euróhoz kötve vizsgáljuk, a zloty esetében a piaci konvencióknak megfelelően egy kosárral szembeni összehasonlítást is elvégeztünk. Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy mivel a lengyel piacon lényegesen magasabb az amerikai érdekeltségű befektetők aránya, ezért célszerű a zloty kurzusát elsődlegesen a dollárral szemben értékelni. A főbb megállapítások melyeket tehetünk, hogy a regionális sokkok a zloty és a forint árfolyamát hasonlóan és jellemzően egyidejűleg befolyásolják. Nehéz megállapítani, hogy a két deviza milyen mértékben hat egymásra, ugyanakkor egyszerűbb számításokat végezve arra az eredményre jutottunk, hogy a zloty árfolyama valamelyest meghatározó a forintra nézve is, ugyanakkor erős oksági kapcsolat nem létezik. A cseh korona piaci sajátosságok illetve a privatizációhoz kapcsolódó várakozások miatt a két másik devizától lényegesen eltérő mozgást végzett.

Egy kis bevezetés; mit mutatnak az ábrák?. Az árfolyammozgásokat 2001 közepétől vizsgáltuk, egyfajta szemléltető időszaknak azonban csak az elmúlt két hónapot használjuk. A választás azért esett erre a két hónapos idősávra, mert mind regionális, mind országspecifikus sokkok azonosíthatók. 2004. március végén jelentette be Leszek Miller miniszterelnök lemondási szándékát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés