Gazdaság

László Csaba a jövő évi adóváltozásokról és az adópolitikáról (Bankárképző-Portfolio.hu Klub)

Portfolio
A holnap megrendezésre kerülő Bankárképző-Portfolio.hu Klub vendége lesz László Csaba, a KPMG adótanácsadó partnere, korábbi pénzügyminiszter is, akivel a legfontosabb adópolitikai kérdésekről folyattunk egy rövid beszélgetést a rendezvényt megelőzően. A Bankárképző-Portfolio.hu Klub résztvevői holnap szintén feltehetik kérdéseiket vendégeinknek.

1 2

Ingyenes regisztráció

Időpont: 2004. október 20. (szerda) 17:30
Helyszín: Nemzetközi Bankárképző Központ (Budapest, II. Csopaki u. 6-8.)
Szlovákia vs. Magyarország.
Portfolio.hu.: Az iparűzési adó esetlegesen 3, illetve maximum 3.3%-ra való növelését hogyan értékeled?

László Csaba:
Megítélésem szerint ennek a javaslatnak túlzottan nagy jelentősége nincs, hiszen komoly támogatottság nem várható a -javaslatról szóló szavazásnál. Kétségtelen azonban, hogy a kutatások és elemzések szerint a munkáltatók által fizetett TB járulék, valamint az iparűzési adó gyengíti leginkább az adórendszer oldaláról a magyar gazdaság - versenyképességét. Ennek megfelelően az iparűzési adó növelése egy igen rossz üzenet lenne az üzleti szféra számára.

P.: Magyarországon is megvalósulhat-e a Szlovákiában idén bevezetett adóreform?

L. Cs.:
Én azt gondolom, hogy a szlovák és a magyar adórendszer e tekintetben érdekes összehasonlításokra ad lehetőséget. A legnagyobb jelentősége az egykulcsos ÁFA-nak, valamint SZJA-nak van. Előbbi esetben egy hatalmas adminisztrációs egyszerűsítést jelentett a vállalatoknak a reform, ami sokkal áttekinthetőbbé és ellenőrizhetőbbé tette a rendszert. Az egykulcsos ÁFA bevezetésének egyetlen hátránya az lehet, hogy egy egyszeri infláció növekedést generál - ezt tapasztalhattuk Magyarországon is az -12%-os kulcs 15%-osra emelése, illetve a nullakulcs megszűnése kapcsán. Igaz, hogy Szlovákiában a 19%-os ÁFA a korábbi kulcsok között helyezkedik el, az adócsökkentést azonban kevésbé érvényesítik a gazdasági szereplők, mint az emelést.

Megítélésem szerint hazánkban is 20% körüli egykulcsos ÁFA-ra lenne szükség ahhoz, hogy a mostani költségvetési bevétel teljesüljön, ez azonban szociális kérdéseket vet fel, amihez egyelőre nincs meg a politikai támogatottság.

Igen fontos az egykulcsos SZJA rendszer esetében a kedvezmények kérdésköre. Véleményem szerint csak akkor lehet értelme egy ilyen irányú változtatásnak, ha a kedvezmények megszűnnek, hiszen minél több a kedvezmény, annál magasabbnak kell lennie az SZJA kulcsnak. A kedvezmények döntő többségének megszűntetése pedig azt jelentené, hogy az adópolitikában a szociálpolitika és egyéb társadalompolitika megszűnne, mint szempont. Az üzleti szféra számára természetesen annál inkább támogatható a rendszer, minél olcsóbb és egyszerűbb, de az adózás nem kizárólag üzleti kérdés.

P.: Van esély arra, hogy Magyarországon is megvalósuljon az egykulcsos SZJA rendszer a közeljövőben?

L. Cs.:
Véleményem szerint kizárt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a progresszív jövedelem adózásnak már van egy kialakult, 15 éves hagyománya és az egyes pártok között markáns különbségek mellett a parlamenti többség egy ilyen javaslathoz nem szerezhető meg.

P.: A jövőre várható rengeteg adómódosítás után 2006-ban is hasonló lépések várhatóak?

L. Cs.:
A jövő évi módosítások nem tekinthetőek átfogó reformnak, a költségvetési bevételi arányok alig változnak majd. Bizonyos irányok világosan látszanak, például a magasabb jövedelműek kárára az alacsonyabb jövedelműek élvezik majd az SZJA változásait, stb.

A fentiek jól mutatják, hogy a modern költségvetésekben nagyon kicsi a mozgástér egyik évről a másikra, markáns változásokhoz 2-3, vagy még több év szükséges. Ez a cikk folytatódik
1 2
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652