FONTOS Egyáltalán nem mindegy, hogyan mondunk búcsút a 480 forintos üzemanyagárnak
 
Előfizetői tartalom

OPEC-engedmény a többet termelőknek - 7.4%-os olajárzuhanás tegnap

Portfolio
Purnomo Yusgiantoro, az OPEC elnöke egy mai interjújában kijelentette, hogy várhatóan engedélyezni fogják a kőolajtermelő országoknak a számukra meghatározott kvóták feletti kitermelést 2005. első negyedévében is, amennyiben a magas olajárak azt indokolttá teszik. Az OPEC következő ülése december 10-én Kairóban lesz, melyen a 2005. évi első negyedéves kitermelési kvótákról döntenek a tagországok. Az USA kőolajtartalékairól tegnap közzétett adatok hatására 2001. szeptembere óta a legnagyobb zuhanás következett be egy nap alatt a határidős jegyzésekben.

Az OPEC egyes tagországai azzal érvelnek: szükségtelen, hogy továbbra is a kvóta felett termeljen az OPEC a bőséges kereslet miatt. Ezt azzal indokolják, hogy az OPEC az elmúlt hónapok folyamatos kitermelés bővítése nyomán a kitermelési kapacitásaiban 25 éves csúcsra jutott. Mások szerint fokozni kell a kitermelést, hogy a télen elkerülhetők legyenek az esetleges alacsony...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái