Előfizetői tartalom

Mitől a legdrágább? - Platina, az egyedülálló fém...

Portfolio
Drágább az aranynál, rendkívül ritka és egyedi tulajdonságokat vonultat fel - röviden ennyiben lehetne összegezni a platina tulajdonságait. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a világon előállított termékek 20%-a tartalmaz valamilyen formában platinát, érdemesnek tűnhet a piac behatóbb megismerése. Bár a platinát sokan új fémnek tartják, történelme régre nyúlik vissza. Már az ókori egyiptomiak és az indiánok is kiemelt jelentőséget tulajdonítottak platinának, melynek modernkori felfedezése a XVII. századi spanyol hódítóknak köszönhető. (A platina spanyolul kis ezüstöt jelent.) Érdekes módon a spanyolok aranyat kerestek, így a később értékesebbé váló fémet csak mellékterméknek tekintették.

"Az évezred fémje". A platina kiterjedt hasznosítását elsősorban a készletek szűkössége korlátozza, mindemellett a kínálat csupán néhány területre korlátozódik. (Elsősorban Oroszországra és Dél-Afrikára, mint azt látni fogjuk.) A felhasználási területeket ábrázoló diagram korántsem tükröz végleges állapotot ugyanis időről-időre új területek nyílnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés