Előfizetői tartalom

Infláció: a szegények "adója"

Portfolio
Az infláció, mint fogalom, napjainkban meglehetősen gyakran kerül említésre jegybanki és egyéb nyilatkozatokban különböző gazdasági összefüggések és események kapcsán. Ilyenkor az is elhangzik, hogy hazánknak (más országokhoz hasonlóan) törekednie kell az alacsony infláció elérésére, és annak fenntartására (árstabilitás). Arról azonban csak elvétve hallhatunk, hogy valójában miért is kell/célszerű csökkenteni a pénzromlás ütemét, milyen előnye származik ebből a gazdaságnak és a társadalomnak? Mai írásunkban - melynek fő célja a témakör közérthető, egyszerű formában való bemutatása - a teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összegyűjteni azokat a főbb érveket, melyek megadják ezekre az alapvető kérdésekre a választ. Előbb azonban egy kis időutazás következik, ugyanis fontosnak tartjuk annak az intézménynek és történetének a rövid bemutatását is, melyről nap mint nap hallunk, és amelynek az a feladata, hogy az alacsony infláció, illetve az árstabilitás eléréséért küzdjön.

Majd' 700 éves forint, 99 éves műemlék épület, 80 éves MNB. A kezdetek Magyarországon a pénzforgalom irányítását 1816-tól, az Osztrák Nemzeti Bank alapításától kezdve egy osztrák "magánbankintézetre" bízták, így már az 1800-as évek első felében felerősödött az önálló nemzeti bank felállítása és az önálló monetáris...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái