Előfizetői tartalom

Inflációs célkövetés rendszerére tér át a szlovák jegybank is - konfliktusok a láthatáron

Portfolio
A várakozásoknak megfelelő kamatdöntés mellett (4%-on maradt az irányadó ráta) tegnap a szlovák jegybank azt is bejelentette, hogy az eddigi kevésbé határozott, és következetes monetáris politikát igénylő implicit inflációs célkitűzésről 2005-ben a szigorúbb keretfeltételeket jelentő inflációs célkitűzés rendszerének alkalmazására tér át. Ma reggel az is napvilágot látott, hogy a szlovák jegybank tegnap intervenciókkal élt a korona gyengítése érdekében. Az inflációs célkitűzés rendszere, illetve az árfolyam részben exportérdekek miatti befolyásolása (gyengítése) egymással ellentétes irányú hatásokat generál, erre vannak többek között kedvezőtlen magyar tapasztalatok is.

Kedvező inflációs kilátások, erőteljes korona felértékelődés. A tegnapi kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az intézmény mérlegelte annak lehetőségét, hogy tovább folytassa a kamatcsökkentéseket a korona erőteljes felértékelődésének mérséklése érdekében, végül a kamatdöntésekben illetékes testület elvetette a lazítást.Kapcsolódó cikkünk2004.12.21...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés